Протест пред Народното събрание, настояват за по-добри условия на труд и да бъде спряна търговията със здравето на хората

Narodno sabranie

Медицински сестри от цялата страна протестират пред сградата на Народното събрание.

Очакваме да дойдат наши колеги от цялата страна. Очакваме да ни подкрепят и представители на различни по-малки синдикати, както и синдиката на полицаите. Към нас ще се присъединят и някои от пациентските организации, граждани, помощник фармацевти, които също искат да изразят подкрепа към нашата кауза“. Това заяви пред БНР Мая Илиева, която е един от основните организатори на протестите.

Основните искания остават – стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, по-добри условия на труд, законодателни промени и цялостна реформа в здравеопазването.

Болниците да не бъдат търговски дружества, да няма търговия със здраве. Да се намери начин, по който частните болници да не бъдат финансирани от държавата. Всички знаем, че в здравеопазването има много пари, но те не се разпределят както трябва. Няма контрол. Ние се изправяме срещу това. Искаме реформи в самото здравеопазване“, обясни Мая Илиева.

Медицинските сестри получиха подкрепа от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Те смятат, че ниското допълнително заплащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки животи е не само недостойно, но и граничещо с унижението. Напомнят, че идентично е възнаграждението и на българските полицаи и пожарникари.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme