Лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски организации

Nikolai Malinov Rusofili

Председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски организации. Това обяви днес главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция в МВР.

Малинов е освободен срещу гаранция от 50 000 лева. Забранено му е да напуска страната.

Руският гражданин Леонид Решетников, за който се твърди, че е близък до руския президент Владимир Путин, е с 10-годишна забрана за влизане в България. Забраната е свързана със същото разследване, каза главният прокурор.

Заплахата за националната ни сигурност от движение „Русофили“ е дошла от досъдебно производство за пране на пари, което е започнало през юли т.г., обясни Цацаров, цитиран от БНР.

Вчера това производство е приключило с ареста на Малинов и с претърсвания на 11 адреса в София, Брезник и Перник. В тях са открити множество документи, включително докладни записки, които според прокуратурата доказват, че Николай Малинов е работел срещу националните интереси на страната.

Другият резултат от досъдебното производство е забраната за влизане в страната на Решетников.

Веднага след установяването на тази схема прокуратурата възложи на ДАНС изпълнение на множество оперативни мероприятия, включително по линия на финансовото разузнаване. В резултат на това са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната – българския обществен и политически живот, както и с дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на България и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика. Събрани са доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси под различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона„, беше обявено на пресконференцията в МВР.

Малинов е контактувал с две руски дружества – Руски институт за стратегически изследвания и с Общество „Двуглав орел“.

Случаят е пряко свързан и с източването на фалиралата КТБ. В един от адресите, претърсени вчера, са намерени няколко докладни записки – на руски и български език. В тях се обяснява – как трябва да бъдат прехвърлени активи в размер на около 500 милиона евро от бившия мажоритарен кобственик на КТБ Цветан Василев до руския бизнесмен Константин Малофеев. Обяснява се още, че трябва да се намери начин да бъде върнато влиянието в една телекомуникационна компания, както и в дружествата „Дунарит“ и „Авионамс“.

Освен това в друга докладна пишело, че трябва да се използват всякакви възможности за преориентиране на политическото поведение на страната в посока приятелство с Русия – с помощта на телевизия или мощен интернет сайт.

Разследването продължава. За момента задържан и с обвинения е единствено Николай Малинов, отбелязва БНР.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 10.09.2019 — 16:35

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme