75 години от едно от най-значимите събития в историята на съвременна България

9 septemvri 1944 komunisti

Днес (9 септември) се навършват 75 години от едно от най-значимите събития в историята на съвременна България.

Историческо значение

За милиони българи по това време тази дата е свързана с коренна промяна – премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно по-справедливо социално общество. Защото в тогавашното Царство България животът е бил много труден за повечето “поданици” – безимотни и малоимотни селяни и угнетени работници, които буквално са се трудели за единия хляб.

rsz_rabotnichki

Европейското здравеопазване и образование са били лукс, който е бил достъпен за много малко хора в Царство България. Да не говорим за нормални жилища с електричество и течаща вода, а още по-малко за социални и трудови права.

Не по-малко тежко е и състоянието на държавата. Обвързването на Царство България с фашистка Германия предвещава Трета национална катастрофа. Страната ни е на ръба на икономически колапс, колкото и да твърдят обратното разни самозвани „историци и експерти” днес.

rsz_balgaria_predi_9_septemvri

Царство България се изправя пред мрачната перспектива – като победена страна, да изгуби значителна част от своята територия.

9 септември променя всичко това – дава надежда и по-добър живот на милиони хора, защитава териториалната цялост на страната, слага началото на икономическото й възстановяване. Да, всичко това става под контрола на Съветския съюз, но и днес България е част от военни и политико-икономически съюзи.

Безспорен е фактът, че Царство България е сравнително слабо развита – предимно селскостопанска страна. След 9 септември 1944 година започва най-мащабното развитие на промишления сектор в българската история. Всички отрасли увеличават значително дела си, построени са големи промишлени комплекси, създадени са голям брой електроцентрали, военни и химически заводи, научно-експериментални бази. Построена е атомната централа „Козлодуй”, която гарантира енергийната стабилност на страната.

Историята

9 септември беше дългоочаквана историческа победа. Отречена беше династията на Кобургите, причинила на народа ни небивали нещастия: национални катастрофи, стотици хиляди убити и ранени, загубени територии, милиони златни левове контрибуции и репарации.

rsz_partizani

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт и Черноморския флот на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия.

Коментарите

Събитията от 9 септември 1944 година все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 година се твърди, че това е “народно въстание”. След това – до 10 ноември 1989 година, събитията на тази дата получават определението “социалистическа революция”. След политическата промяна от 1989 година коментарите за събитието са разнопосочни  – от Деветосептемврийско въстание до “военен преврат”.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme