Методи и неговите другари водят неравно сражение в навечерието на 9 септември 1944 година

pametnik antifashist Metodi Shatorov partizanin

В навечерието на 75-та годишнина от 9 септември 1944 година ви представяме един разказ за героизма на българските партизани, които са се борили срещу монархо-фашистката диктатура в Царство България.

Битката при връх Милеви скали е едно от най-големите сражения между партизани и правителствени сили по време на съпротивителното движение в България през 1941–1944.

Самата битка се предхожда от акция в село Сърница от август 1944 година. Тя е успешна. Партизаните, без да дадат жертви, се снабдяват с храна и боеприпаси. Силите на властта се организират и обграждат антифашистите в местността Милеви скали, която се намира в планината, близо до днешния Велинград.

Сутринта на 4 септември партизаните са забелязани от разузнавачи към 27-и Чепински пехотен полк.

Военните атакуват и започва сражение. В него се включват 27-и Чепински пехотен полк, Пещерската тежко-картечна дружина и конен ескадрон от Разлог. Те обкръжават партизаните от бригада “Чепинец” и отряда “Ангел Кънчев”, които се отбраняват ожесточено.

Следва решение за пробив, при което ударна партизанска група преминава в настъпление и успява да пробие обръча в посока на селата Белово и Семчиново. През пробива се оттеглят всички партизани. Те обаче срещат втори “обръч” от военни и битката се подновява.

Много от войниците стрелят предимно “във въздуха”, но от картечния огън са убити 11 партизани. Командирът на зоната Методи Шаторов е ранен тежко. След като е идентифициран от войниците, той е изоставен. Умира няколко дни по-късно от раните си. Той е останал сам в планината и не е открит, въпреки че е издирван на 9 септември от другарите си.

Партизанските подразделения пробиват и втория “обръч” на военните и се изтеглят в три направления.

На 8 септември те се съсредоточават в местността “Бяла вода” и преминават към установяване на управлението на Отечествения фронт в района на Пазарджик.

В сражението на Милеви скали загиват 12 партизани и неизвестен брой войници. Трябва да бъде отбелязано, че цялата акция е самоволно решение на полковник Герман Еленков. Тя е в разрез с политиката на правителството на Константин Муравиев. По това време то е взело решение за излизане от съюза с нацистка Германия и води преговори с нелегалната партизанска организация – Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА).

Също така трябва да бъде отбелязано, че войниците от 27-и Чепински полк, които убиват партизани при Милеви скали, по-късно се сражават на фронта – рамо до рамо с тях. Този път те са обединени срещу общия враг – нацистка Германия.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme