Президентът Радев ще отдаде почит пред паметта на героите на България

prezident Rumen Radev uni 2019

Президентът Румен Радев днес ще посети Пловдив, където ще участва в честванията по повод 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия (6 септември).

Тази вечер държавният глава ще участва в тържествената церемония на площад “Съединение” в Пловдив и ще произнесе слово.

Saedinenieto

След Берлинския конгрес, през 1878 година България е разделена на васално Княжество България и на Източна Румелия (остава част от Османската империя).

Нашите сънародници от Източна Румелия се стремят към обединение с освободените българи.

Така през 1880-а е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК). Неговата основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите “Съединение”.

През февруари 1885 година начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Ролята на българския княз в този момент е решаваща. Ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, е откажел да признае акта на Съединението – въпреки силната народна воля, начинанието щяло да загуби смисъл и да бъде обречено на неуспех.

На 6 септември 1885 година в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно Александър Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя д-р Странски за свой помощник в Южна България.

След продължителна дипломатическа борба, на Цариградската посланическа конференция (1885-1886 г.) Съединението получава признание. Това става с подписването през 1886-а на Българо-турска спогодба.

Днешният ден е обявен за официален празник на България с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme