Проф. Иван Върляков със силна визия за развитието на Стара Загора

Ivan Varliakov BSP kandidat kmet Stara Zagora

Проф. Иван Върляков е кандидатът на социалистите за кмет на Стара Загора.

Делегатите на градската конференция на БСП гласуваха той да бъде и водач на листата с кандидати за общински съветници

Проф. Върляков е преподавател по етология в Аграрния факултет на Тракийския университет. Популярен е в публичното пространство с активната си работа в сферата на местното самоуправление. Оглавява Асоциацията на общините “Тракия” вече 20 години.

Ето какво заяви проф. Върляков в интервю за Радио Стара Загора (представяме без редакторска намеса):

– Проф. Върляков, БСП официално издигна кандидатурата Ви за кмет на Стара Загора.  Подобно предложение  е признание за Вас самия като авторитет, но и натоварва с огромна отговорност и очаквания. Как приемате предизвикателството да участвате в кметската надпревара?

– Приемам с огромна отговорност избора, които почти единодушно направи градската партийна конференция. Моето разбиране за тези, които са се захванали с подобна дейност е, че стават слуги на общността, на гражданите. Аз съзнавам каква огромна тежест лежи на плещите ми, защото това са очаквания, това са и надежди. А когато става дума за местни избори партийният интерес отстъпва пред интереса на гражданите. Тоест идеите, битките, идеологиите са до момента, в който стигнем до обществения интерес. Много добре разбирам каква тежест носи след себе си, затова ми трябваше време да помисля, да осъзная, и да сметна, че на тези години и в този момент аз съм готов и мога да дам нещо добро на останалите.

– Разговаряхте ли с лидера на партията Корнелия Нинова след конференцията? Какво си казахте и с други колеги социалисти?

– Аз имам много приятели, колеги, познати. Най – много са сред социалистите.  Неслучайно избрах да стана член на БСП, когато симпатизанти се отдръпнаха от партията в началото на 90-те години. Всички ме поздравиха за смелостта и осъзнавайки трудностите, които ми предстоят, те застават зад мен. Моето разбиране за една кампания най-вече за местни избори е, че тя трябва да бъде кампания на идеи. Много се надявам, че това ще бъде различна кампания. Имайки предвид и досега обявените имена, смятам, че ще бъде колегиална, ще бъде борба на идеи, на виждания. И както мога аз да предложа нещо, така има какво да науча от другите. Нека гражданите да изберат най-достойния.

– С какви идеи и послания влизате в кметското състезание?

– Едното вече го казах – да бъдеш слуга, а не да бъдеш управник. Второто – пълна прозрачност. Третото – това, което се върши да бъде с поглед напред. И тази перспектива да е минимум за 10 години, защото не можеш да имаш градско развитие, не можеш да правиш живота по-добър, ако решаваш всичко на парче. Важно е да се преценя за какво се влагат пари, за да не се харчи неразумно. Кампанията преди местния вот трябва да е борба на идеи при пълна прозрачност.

– Имате дългогодишен опит в местното самоуправление. Споделете  Вашата визия. Какъв трябва да бъде моделът на една администрация  в полза на обществото?

– Когато тя е добронамерена, когато тя е обърната към гражданите – това е идеалният вариант. Съзнавам и трудностите, пред които са изправени хората в общинската администрация. За тези служители нормативите, стандартите, възнагражденията почти не са мърдали през годините. Там е непрестижно да работиш, или ако работиш да не казваш каква заплата получаваш. Аз лично съм се сблъсквал с администрацията на Стара Загора. Стара Загора е много сложна за управление община – освен големия град има и 51 села. Те са забравени. Интересно е кога ще има общински съветник от селата. Реторичен е въпросът.

– Ще попаднат ли жители на селата в листата за съветници? Хора с какви професии  и качества имат шанс да влязат в нея?

– Първите в листата, които съм убеден, че ще бъдат избрани са юристи, икономисти. Да спра дотук. Аз споделям мнението на сегашния кмет на Стара Загора Живко Тодоров – не може да има участници с празни погледи и бездушни към съдбините на гражданите в Общинския съвет.

– Общинският център Стара Загора с 51 прилежащи села  имат своите нерешени  от години проблеми. Върху какво ще концентрирате усилията си в предстоящата кампания?

– Веднага подчертавам, че през годините много се направи. Но има още какво да се желае. Трябва да работим в посока градът да стане притегателен център за бизнеса, да се борим за отчисления, които да остават на местно ниво. Да направим живота на младите хора по – привлекателен, по- спокоен, с по-чиста среда, добри заплати. Без млади хора няма бъдеще.

– Две политически сили вече официално издигнаха своите кандидати в Стара Загора. От ГЕРБ подкрепят настоящия кмет Живко Тодоров за трети мандат, АБВ издигат университетския преподавател Камелия Йовчева. Почти сигурно е, че и други личности ще се включат. Притеснява ли ви конкуренцията?

– Не, напротив. Цял живот се занимавам с наука. А от 20 години и с местно самоуправление. Не ме притеснява, че ще има други гледни точки. Подходът винаги е да слушаш опонента, когото има добри идеи. Вече казах, че има какво да дам, но има и какво да науча. В момента, в който трябва да се вземе решение, се доверявам само на експерти.

– Няколко думи и за Вас самия като човек. Какво Ви води напред в живота, ценностите, на които никога няма да изневерите?

– Всички, които ме познават знаят, че аз съм човек с принципи. Цял живот съм имал едни граници, които не мога да прекрача. Последователност, откритост, честност, партньорство и непримиримост. За мен властта не е  самоцел. Така е и с парите. Не ставам за бизнес, защото за мен те са само средство. Аз бих ги употребил веднага за публичен ресурс или за постигане на определена идея, както е в науката.

– Предстоят Ви натоварени дни. Какви съвети дава семейството?

– Близките ме съветват –  като искаш опитай, защото си стигнал върхове. А в политиката човек влиза, когато е постигнал нещо и има какво да предложи. Те ме подкрепят. Извън шегата във всичко влагам разум. И декларирам, че предизборната кампания за мен няма да е средство да ставам известен или да играя с някакви популистки или нечестни ходове. Партньорство и добронамереност преди всичко. Не конкуренция, а сътрудничество. Аз съм щастлив и успял човек с моето семейство. Горд съм с моята съпруга. Имам двама сина, един внук и две внучки.

– Какво е за Вас Стара Загора?

– Мислил съм. Всичко е, всичко. Аз живея тук от 42 години. В Стара Загора се развива професионалната ми кариера, тук постигнах върхове в науката, тук срещнах моята съпруга. Тук се родиха децата ни. Всичко е за мен.

Интервю на журналиста от Радио Стара Загора Таня Балабанова с проф. Иван Върляков

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme