Промениха начина на изплащане на добавките към пенсиитe, „за чужда помощ“

invalidna kolichka dete

От 1 септември влязоха в сила промените на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, заложени в новия Закон за личната помощ.

Промените се отнасят за 77 600 души, които в момента получават към пенсиите си ежемесечно по 99,50 лв. – добавка „за чужда помощ“.

През периода, в който хората ще получават помощ от други лица – по новите правила, от НОИ ще превеждат парите на Агенцията за социално подпомагане (АСП), а тя ще ги пренасочва към кмета на общината-доставчик на лична помощ. Това ще става, само ако тези, които право на добавка „за чужда помощ“, са се отказали изрично от нея, за да бъде платена с нея услугата, която ще получат.

Началникът на отдел „Интеграция на хора с увреждания“ към АСП Миглена Митева обясни за БНР: „Започна масова кампания по информиране на лицата с право на такава добавка. Информираме ги какво ще се случи с нея, ако те ползват механизма „Лична помощ“. С размера на добавката не се заплаща цялото възнаграждение на личния асистент. Възнаграждението за 2019-а се формира на база минимална часова работна ставка от по 3,37 лв., в зависимост от месечния брой на часовете „лична помощ“, които са отпуснати на дадено лице. Тези 100 лева са само част от възнаграждението на асистента„.

Механизмът за определяне на личната помощ при децата е същият: „Когато семейството получава добавката по реда на Закона за семейни помощи за деца – в размер на 930 лева, родителите трябва да дадат своето до съгласие до 380 лв. от тази добавка да се превежда по същия ред на кмета на общината, която отново формира част от възнаграждението на личния асистент. Точният размер се изчислява спрямо броя на часове, които детето с увреждане е получило във индивидуалната оценка на потребностите„, обясни Миглена Митева.

Ако родителите станат лични асистенти на децата си, тази сума отново ще се връща като възнаграждение на асистента, но ще се плаща от общината.

Капка Панайотова от неправителствената организация „Център за независим живот“ нарече решението – объркващо и „лишено от смисъл за хората с увреждания“. Пред БНР тя заяви: „Механизмът е сложен, но по-страшното е, че на практика дава повече от същото досега“.

Панайотова посъветва хората, които имат право на „добавка за чужда помощ“ : „Бих препоръчала на всеки – първо да мине през тази т. нар. „Индивидуална оценка на потребностите“ и съобразно броя часове, които ще му бъдат предоставени по силата на тази оценка, както и на часовата ставка, да прецени дали си заслужава да се откаже от чуждата помощ, която е в момента около 100 лева… Ако са му отпуснати малко часове, е по-добре да си запази услугата „чужда помощ“. Всеки трябва да направи преценката за себе си„.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 03.09.2019 — 15:45

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme