Известен наш историк с коментар за причините и последствията от пакта Рибентроп – Молотов

Molotov Stalin pakt Ribentrop Molotov

Трябва да се погледне много по-дълбоко политиката през 30-те години на миналия век, за да стане ясно как се стига до този договор, който е последният, преди да започне войната. Той е предшестван от много други договори„.

Това каза в ефира на БНР историкът проф. Искра Баева по повод 80-та годишнина (23 август 1939 г.) от подписването на пакта Рибентроп – Молотов между нацистка Германия и Съветския Съюз.

Пактът Рибентроп-Молотов е последната стъпка по пътя към войната от гледна точка на Хитлер. Тази стъпка е предназначена не за друго, а за да бъде спокоен, че тази „малка война“, която той предвижда с Полша, няма да се превърне в „тресавище“ и Съветския съюз няма да се намеси. Сталин, според мен, стратегически губи от пакта. Тактически печели това, че – първо – отдалечава войната във времето, както той си мисли. Второто, което печели, е преместването на около 200 километра на запад на държавните граници на Съветския съюз. Трябва да имаме предвид, че това става на висока цена – изоставянето на укрепените стари държавни граници„, заяви проф. Баева.

Сталин е загубил и образа на Съветския съюз пред Европа като последователен борец срещу националсоциализма и фашизма, обясни тя и подчерта, че националсоциалистическата идеология е коренно противоположна на комунистическата:

Комунистическият проект е проект на бъдещето. Той е изцяло социален проект, но е насочен към много, много далечното бъдеще и това пречи за неговата реализация, докато германският проект е „в момента“. Той е националистически, но привлича и други национализми към своето виждане, дава им модел. Често се говори, че национализмът не е опасен в Европа, тъй като националистите не мога да се обединяват. Това не е вярно! Втората световна война го показва! Фашистка Италия и националсоциалистическа Германия са съюзници. Когато имат важна задача за реализиране, национализмите могат да се обединят и мога да си сътрудничат. Това е предупреждение за сегашното време„, заяви проф. Искра Баева.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 23.08.2019 — 16:37

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme