“Свободна Европа”: Премиерът Борисов свързан ли е със собствениците на фирма, която има договор за обезвреждане на животински отпадъци

Boiko Borisov

Има ли връзка между премиера Бойко Борисов и собствениците на фирмата “Син кръст 2016”, която има договор за обезвреждане на животински отпадъци с Българската агенция по безопасност на храните?

Отговор на този въпрос търси “Свободна Европа” в материал, публикуван в контекста на разгара на кризата с чумата по свинете, неработещите екарисажи и “никнещите” в шубраци и реки разлагащи се трупове на животни: Генка Шикерова и Антикорупционният фонд огласиха далавера за милиони, свързана е с Българската агенция по безопасност на храните (видео)

Повод за въпроса дава снимка от профила на Габриела Лазарова във Фейсбук, на която Бойко Борисов прегръща нея и сестра ѝ Гергана. Кадърът е от дома му. Под него Габриела пише: “Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!”  (без редакторска намеса). Публикуван е на рождения ден на премиера – 13 юни 2019 г.

Родителите на Габриела и Гергана са собствениците на “Син кръст 2016” – Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров.

Borisov momicheta blagodarnost

След запитване преди дни от “Свободна Европа” до правителствената пресслужба за отношенията на премиера със семейството снимката е изтрита, а от пресслужбата отговарят, че Борисов се запознал с Лазаров, когато е бил кмет на София. Поводът бил кризата с боклука в София от 2009 г., в резултат на която Борисов прекрати договорите с фирмите „Чистота-София“ и ДИТЦ, собственост на „Новера“. Според пресслужбата “извън проблема с боклука, който отдавна е решен, премиерът Борисов няма и не е имал никакви други отношения с Лазаров и семейството му”.

“Син кръст 2016” е една от двете фирми със собствени мобилни инсинератори с договор с БАБХ. Неизлъченото от Нова тв разследване “Война за трупове” на журналистката Генка Шикерова от 2018 г. разкрива, че фирмата има договор с БАБХ за 40 млн. лева срещу ангажимента да обезврежда животински отпадъци при епидемия. Досега БАБХ не е изпращала мобилните инсинератори в огнища на зарази, но на хартия за 34 дни, в края на 2018 г., “Син кръст 2016” са обезвредили три пъти повече трупове, отколкото позволява капацитетът на мобилната им техника, пише “Свободна Европа”. Само за тези дни фирмата е получила над 2,5 млн. лв.

Правителствената пресслужба твърди, че снимката, направена в резиденция “Бояна”, показва момент, в който “момичетата са отишли да изкажат благодарност” за негова намеса, след като “са били с опасност за живота след много тежка катастрофа през 2017 г.”

“Премиерът Борисов е оказал съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите”, обясниха още от пресцентъра на Министерския съвет. Борисов бил разбрал за катастрофата “по обичайния начин” – след доклад от дежурния служител в МВР, защото “получава ежедневно и денонощно информация за всеки случил се инцидент”.

“В тази история остават няколко неизяснени обстоятелства – пише “Свободна Европа”. – Първото е дали за всеки инцидент в държавата, включително пътно-транспортен, се налага министър-председателят лично да разпорежда действията на ангажираните с това институции. И дали всеки, спасен след намесата на премиера, поднася благодарностите си лично в дома на министър-председателя. Неизяснен остава и въпросът как снимката от Фейсбук профила на Габриела Лазарова изчезна след първия въпрос, отправен към Борисов – дали познава собственика на “Син кръст 2016″ и семейството му”, пише offnews.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme