Христо Джуров за годините на социализма: Животът беше спокоен и осигурен

rsz_1cum_magazin_socializam_sofia (1)

Много от по-възрастните българи си спомнят с носталгия за годините на социализма в България. Представяме ви спомените за тези години на Христо Джуров, който е от поколението, чиято младост премина в годините на социализма у нас. Ето какво споделя господин Джуров, цитиран от изданието retro.bg (публикуваме без редакторска намеса):

В последно време е възстановено яростното оневиняване на фашизма и обругаване на социализма. Нашето поколение живяхме във времена, богати на политика. Започна се и завърши  Втората световна война. Живяхме в царство и погребахме царя. В страната вилнееше фашизъм. Имаше партизанско движение и държавата беше оценила главата на българина на 60 000 лева. Имаше хора, които забогатяха от това. Сега техните деца и внуци, които живеят в тези къщи, закупени с парите за човешки глави, отново започнаха обругаване на социализма и оневиняване на фашизма. Лъжите и фактите, както казва народът, са изсмукани от пръстите и няма нищо вярно. Вие на кого ще вярвате? На баба и дядо или на някого с мозъчно увреждане, който ви говори лъжи и скрива истината. Повечето от вас сте все пак зрели хора и ще можете да различите истината от лъжата.

Седнах да напиша тези няколко реда с апел към по-младите и малко по-големи от тях. Деца! Аз съм на 84 години и съм очевидец и участник десетки години в това време. Аз съм продукт на социализма. Кръгъл сирак. Беше ми дадена възможност и завърших Висшето военноморско училище. Станах капитан първи ранг. В търговския флот станах капитан далечно плаване. Завърших задочно икономика и планиране на търговията. Работих години на отговорни длъжности. Ние, старците, сме живата история на България и на живота в нея.  Слушайте вашите баби и дядовци. Те ще ви разкажат истината. Изграждахме се като патриоти. Приятелството и другарството бяха на високо ниво. Развивахме се като високоморални граждани. Даваше се възможност на всеки и се осигуряваше време и средства за задочно следване и за придобиване на научни знания. Животът беше спокоен и осигурен. Заплатите не бяха много големи, но за сметка на това образованието, медицинското обслужване, лекарствата бяха безплатни. Строяха се много обществени сгради и за минимален наем се даваха на семействата. Вие сте длъжни да знаете истината и да се развивате като стабилни и отговорни граждани на нашата Родина“.

Христо Джуров

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme