Стотици се вдигнаха на протест, не искат да ги тровят

protest Shishmanci smetishte pozgar

Повече от 50 часа продължават опитите за потушаване на пожара на сметището край пловдивското село Шишманци, което в момента тлее в дълбочина.

Заради задимяването на района над 200 жители на няколко населени места се събраха рано тази сутрин на протест до завода за отпадъци.

Хората настояват отговорните институции да контролират по-сериозно дейността му, за да се сложи край на периодичните инциденти там, информира кореспондент на БНР.

Над двеста души от Шишманци, Белозем, Раковски и други населени места са блокирали пътната отсечка, която е към входа на завода за отпадъци. Много от тях са с маски, демонстрирайки по този начин, че не могат да дишат, че миризмата е неприятна. Хората са недоволни, че са прекарали още една безсънна нощ, защото димът продължава да се стеле над целият район.

Протестиращите напомнят, че в предишни години се е случвало същото. Въпреки уверенията на властите, че това няма да бъда допускано отново, сега се стига до поредно обгазяване.

Участници в протеста заявиха в ефира на bTV, че вече не вярват на обещанията на властите. Хората настояват инсталацията да спре да работи. Те не вярват и на заключенията на инспекцията по околна среда. Тя твърди, че замърсяването на въздуха не е опасно с изключение на наличието на прахови частици. Мъж се възмути пред телевизията, че експертите мерели “срещу вятъра”.

Екипите на пожарната продължават да работят на сметището като тлеещите участъци се обработват с вода и пръст, информира БНР.

Общо Пловдив изхвърля годишно 150 000 тона отпадъци за третиране в инсталацията край Шишманци.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme