Чий интереси обслужват депутати от ГЕРБ със скандално предложение за промяна в закон?

dalavera sdelka

На фона на смъртта на бебе-делфинче във Варненския делфинариум, в Народното събрание е внесено предложение за промяна в Закона за защита на животните. Неговата цел е да бъде разрешено използването на морски лъвове и тюлени в представления и атракциони. За това алармира в профила си в социална мрежа Фейсбук – Явор Гечев от Четири лапи.

deputati GERB Lachezar Ivanov Krasimir Valev Nelri Petrova

Трима народни представители от ГЕРБ – Нели Петрова, Красимир Вълев и Лъчезар Иванов, са внесли между двете четения на Закона за ветеринарномедицинската дейност поправка в полза на единствения у нас делфинариум. Той е собственост на “Феста холдинг”,  каза Явор Гечев в интервю за БНР. Въпросният холдинг се контролира от банкерката Петя Славова, отбелязва изданието „Капитал”.

Предложението е внесено между първо и второ четене на закона. То дори няма мотиви. Тази практика предполага, че се избягват становища на ресорни министерства, избягва се обществено обсъждане и дори нуждата от внасяне на мотиви. Ние знаем защо го правят – защото във Варненския делфинариум са внесени два морски лъва“, твърди Явор Гечев.

morski lavove

Според него има лобизъм в това, че “един човек, който си купува животни, които не се разрешени за отглеждане в затворени пространства за забавление, а след това вкарва чрез трима депутати едни промени в закона“. “В нормалните държави тези депутати директно си подават оставките и приключват с политиката“, коментира той.

Пред БНР Гечев обясни, че проблем е отглеждането на тюлени и морски лъвове в басейн: “Те са изключително активни животни, трябва да ловят плячка. Отглеждането им в басейн води да голям стрес за тях“.

Средната продължителност на живот на делфина в дивата природа е между 30 и 50 години, а в делфинариумите е около 12-13 години. В делфинариума във Варна за последните 5 години са починали 5 делфинчета“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme