Това е един от най-драматичните и кървави дни в българската история

rsz_vrah_shipka

11 август 1877 година е един от най-драматичните и кървави дни в българската история. Решителната битка за Шипка предопределя изхода от Руско-турската освободителна война и бъдещето на България.

След като армията на Сюлейман паша и башибозукът опустошават Стара Загора и избиват над 14 хиляди българи, те се насочват към Шипченския проход. Турските сили са – 27 000 редовна войска с 34 оръдия и хиляди башибозуци.

Придвижването на турските войски остава неизвестно за руското командване, което очаква врага на друго място. Този хитър ход накланя везните в полза на поробителя.

Още призори на 11 август (нов стил) турците откриват артилерийски огън по цялата позиция на българските опълченци и на руските части при Шипка. Малко по-късно османците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко.

Патроните и снарядите са на привършване.

В късния следобед за защитниците на Шипка настъпват много трудни моменти. В боя се включват всички, дори и тежко ранените. Страх обхваща турците, когато срещу тях полетяват трупове.

opalchencite na Shipka

Когато положението изглежда критично, военни части начело с генерал Радецки идват на помощ. Турците са отблъснати, а Шипка е спасена. Армията на Сюлейман паша не успява да се присъедини към военните части на Мехмед Али паша, за да помогнат на корпуса на Осман паша, който е обсаден в Плевен. Отбраната на Шипка е решителен момент в Руско-турската освободителна война.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme