Общински съветник от БСП алармира за нередност при обществена поръчка

dogovor-obshtestvena-porachka

Главният архитект на София Здравко Здравков прекрати процедурата по Закона за обществените поръчки, за основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради в центъра на София. Те се намират на площад “Славейков”. Сред тях е и сградата, в която се помещава Столична библиотека.

Решението идва, след като общинският съветник от БСП Альоша Даков изпрати преди две седмици официален сигнал до кмета на София Йорданка Фандъкова. В него той настояваше процедурата да бъде спряна заради нарушение на закона. Тогава той отбеляза, че в приложените документи за поръчката са използвани данни, които са с  срок на давност, който е изтекъл преди 8 години.

Aliosha Diakov obshtinski savetnik Sofia

В документите по процедурата беше приложен Технически паспорт на Столична библиотека, издаден през 2008 година. Към него – като неразделна част, е приложен и Енергиен паспорт на Столична библиотека, издаден на 27 октомври 2008 година. Законът предвижда собствениците на обществени сгради да изпълнят мерките – за достигане на минимално изискващия се клас на енергийно потребление, в тригодишен срок от датата на приемане на резултатите от обследването. Видно от приложените документи, този 3-годишен срок е изтекъл през октомври 2011 година“, коментира общинският съветник от БСП.

От това следва, че е необходимо да се извърши ново, актуално енергийно обследване на обект “Столична библиотека”. И съгласно предписаните в него мерки за енергийна ефективност – вече актуалните изчислени енергийни характеристики, да бъдат заложени в обществената поръчка“, обяснява Альоша Даков.

offnews.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme