Генка Шикерова и Антикорупционният фонд огласиха далавера за милиони, свързана е с Българската агенция по безопасност на храните (видео)

mnogo pari stolevki

Фондация “Антикорупционен фонд” ще сезира Агенцията за държавна финансова инспекция за нередности в обществена поръчка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за обезвреждане на животински отпадъци, съобщиха от организацията.

Те пуснаха и разширен телевизионен репортаж (може да го гледате тук: видео), подготвен от журналиста Генка Шикерова, която прави разследване по темата още преди година за Нова телевизия, но материалът не е излъчен от медията.

От прокуратурата обявиха, че Българската агенция за безопасност на храните ще бъде проверена за евентуални длъжностни престъпления и неизгодни договори за инсинератори, в които се обезвреждат животински отпадъци.

Agencia hranite

В края на 2017 година Българската агенция по безопасност на храните обявява обществена поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, за три години на стойност 30 милиона лева. Поръчката е спряна след жалба на един от участниците. Тогава агенцията преминава към т.нар. директно договаряне. От БАБХ канят само две от фирмите с мобилни инсталации (инсинератори, в които обезвреждането става чрез изгаряне при много висока температура), с които да сключи договори за обезвреждане на трупове – “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП”.

Собственици на “Син кръст 2016” са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал известен покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирма концесионер. Съдружници в “Еко БГ СЖП” са Димитър Манджуков и Димитър Димитров.

Собственици на “Син кръст 2016” са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал известен покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирма концесионер. Съдружници в “Еко БГ СЖП” са Димитър Манджуков и Димитър Димитров.

През март 2018 са сключени първите договори, на стойност 12 милиона лева. Като основно предимство при обществената поръчка е посочена мобилността на инсталациите и възможността да реагират бързо и на място при необходимост. Към края на 2018-а 12-те милиона, които агенцията е договорила за обезвреждане на трупове, са изразходвани и се прибягва до подписване на анекси, чрез които фирмите получават още близо 17.5 милиона лева.

От Фондация “Антикорупционен фонд” посочват, че от БАБХ са ги уведомили, че мобилните инсталации не са използвани за изгаряне на умъртвените животни във връзка с болестта Африканска чума по свинете, като те се загробват. Мотивите на Агенцията за безопасност на храните са, че капацитетът на инсинераторите не бил достатъчен, за да преработят толкова много евтаназирани прасета.

От Антикорупционният фонд отбелязват, че на база платените количества и цената, договорена на тон с инсинераторите, излиза, че за една година те са изгорили около 20 хиляди тона трупове и други животински отпадъци, или близо три пъти повече от обезвредените от екарисажите в Шумен и Варна за 2017 година. Количество, което никога досега не е обезвреждано в България и което според експерти не е възможно да бъде обработено от инсталации с подобен капацитет.

От БАБХ отказват да дадат информация какво е преработеното и платено количество животински отпадък от момента на сключването на договора и как се контролира то с аргумента, че “липсва надделяващ обществен интерес от разкриването на тази информация”.

“През тази година “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” подписват нови договори – за още 30 милиона лева, за обезвреждане на животински отпадъци с БАБХ до края на 2020-а”, се казва още в позицията на Фонда.

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme