Президентът Радев спира промяна в закон, която застрашава националната ни сигурност

prezident Radev voenni parad

Президентът върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване.

Държавният глава не е съгласен с промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба “Военна информация”. В момента шефът на военното разузнаване е офицер от нашата армия.

“Ако цивилно лице оглави Служба “Военна информация”, то това няма да съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България. Ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит. Той трябва да може да осигури изпълнението на основните задачи на тази служба. Те са свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а са такава, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи”, се казва в мотивите на президента.

“С промяната се създава риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност, както и на политическия неутралитет. Приетият закон внася несъгласуваност при управление на системата за защита на националната сигурност”, смята държавният ни глава.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme