Преди 75 години отряд “Смърт на фашизма” води тежко сражение, командирът му е убит

rsz_pametnik_partizani

В навечерието на 75-та годишнина от Девети септември да си спомним за героизма на българските партизани, които участваха в борбата срещу монархо-фашистката диктатура в Царство България.

Сред тях са и героите от партизанския отряд “Смърт на фашизма”. На 5 август 1944 година те водят при село Везенково край Сунгурларе неравно сражение с многочислено подразделение на монархо-фашистката жандармерия.

Партизански отряд “Смърт на фашизма” е подразделение на Шеста Ямболска въстаническа оперативна зона на Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА) по време на партизанското движение в България (1941-1944). Отрадът действа в района на днешните области Сливен, Ямбол и Бургас.

През юли 1941 година се формира партизанска група от 11 души. Командир им е Съби Димитров, а политкомисар Иван Грудев. В края на 1941-а при полицейска акция загиват петима партизани.

През лятото на 1942 година е сформирана нова партизанска дружина. Командир на дружината е Петър Георгиев. Съвместно с партизанска чета “Георги Георгиев” през месец ноември води бой с полицейско подразделение. Успява да излезе от блокирания район на село Бинкос край Сливен.

В началото на лятото на 1944-а година дружината прераства в партизански отряд, който е наречен “Смърт на фашизма”. Командир на отряда е Велислав Драмов, политкомисар Васил Зикулов. Провежда акция в село Александрово и мина „Чумерна“.

На 18 юни 1944 година отрядът напада войнишки пост в местността “Абланово” и се снабдява с оръжие и боеприпаси.

На 15 юли 1944 година партизаните водят бой край село Мокрен в местността Божурдере. Загиват двама партизани. На 3 август партизаните блокират село Чубра, Бургаско. Раздават храна на местните хора.

На 5 август 1944 година отрядът “Смърт на фашизма” води тежко сражение край село Везенково с многочислено подразделение на монархо-фашистката власт. Партизаните пробиват обкръжението и се изтеглят от района на блокадата. Сред загиналите е и командирът на отряда Велислав Драмов.

На 29 август партизаните навлизат в село Грозден и изземват оръжие, а на 30-ти водят сражение в село Седларево

На 9 септември 1944 година партизаните от отряд “Смърт на фашизма” установяват властта на Отечествения фронт в Ямбол и региона.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme