Не спират протестите на собственици на домашни прасета, блокираха важен път

protest Sliven Iambol sreshtu umartviavane praseta

Собственици на домашни прасета протестират и днес в различни места на страната.

Те продължават с отказа си за унищожат животните си поради епидемията от болестта Африканска чума, както разпореди Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ). Безуспешни се оказаха и опитите на премиера Бойко Борисов да успокои страстите.

Снощи той се срещна със стопани и кметове от Пазарджишко и ги помоли да се успокоят, обеща им по 300 гледа обезщетения на двор и разказа, че и той от 25 години гледа прасе.

Стопаните обаче продължават с протестите си, въпреки че точно в Пазарджик получиха отсрочка до 11 август за унищожаване на всички животни, отглеждани в т.нар. “заден двор”. За останалите области, в които е въведена тази мярка, срокът за доброволно колене на прасетата изтече вчера.

Премиерът Борисов призова кметовете да убеждават хората: “Идете, говорете, кажете – да се усвои месото, това, което има“. Според него свинекомплексите  ще трябва снабдят частните стопани с прасета при новото зареждане.

Медии от Пазарджишко твърдят, че премиерът е бил посрещнат от стопаните с освирквания и викове “Оставка” пише “Дума”.

Хората от Сливенско също не са доволни от обещаняита на Борисов. Протестиращите там останаха през цялата нощ на пътя Сливен – Ямбол край село Крушаре. Пътят продължава да бъде затворен заради протеста срещу избиването на домашни прасета.

Разбираема е съпротивата на стопаните срещу решението за умъртвяване на домашните им прасета, но няма друг начин за справяне с опасната зараза, категорични са експерти. Те предупреждават, че ако не бъдат предприети крайните мерки, епидемията в България ще излезе извън контрол.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme