Протести срещу мерките за спиране на епидемията от африканска чума по прасетата

protest Sliven Iambol sreshtu umartviavane praseta

Стопани от три села край Пловдив, които до тази вечер трябва да премахнат прасетата от личните си стопанства, се събраха на протест в център на Радиново.

Нареждането за умъртвяване на домашните прасета, отглеждани в дворовете към къщите, е мярка за ограничаване на заразата от африканска чума по свинете.

Повечето от протестиращите заявиха, че би трябвало да се пристъпи към унищожаване на прасетата, ако има констатирана зараза, а такава в областта не била налице. Поради това отказват да заколят животните.

Протест ще се проведе днес и в сливенското село Крушаре. Протестиращите заплашват, че ще блокират отново главния път Сливен – Ямбол. Към тях се очаква да се присъединят и групи от общините в Ямболска област.

Собственици на прасета от Пазарджишко подготвят протест за 16 часа днес, въпреки че със седмица беше отложено принудителното умъртвяване на домашните прасета в района.

Кметовете на села от Пазарджишко подкрепят протестите. Протестен митинг щял да се проведе в центъра на града.

Разбираема е съпротивата на стопаните срещу решението за умъртвяване на домашните им прасета, но няма друг начин за справяне с опасната зараза, категорични са експерти. Те предупреждават, че ако не бъдат предприети крайните мерки, епидемията в България ще излезе извън контрол.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme