Ново разкритие за подпалването на Райхстага в Берлин

Germania Raihstag pozgar 1933

Германия може би се приближава към разбулване на десетилетната мистерия с пожара в сградата на Райхстага в Берлин през 1933 година, след като в архивите на съд в Хановер беше открит нов разказ на очевидец.

Това съобщи водещата германска осведомителна агенция ДПА.

Активист на нацисткото паравоенно подразделение СА (SA) –  “Щурмабтайлунг” (“Щурмово отделение”), е заявил под клетва преди 54 години, че в нощта на пожара той е закарал до Райхстага холандския комунист Маринус ван дер Любе, който по-късно е екзекутиран от нацистите.

Очевидецът – идентифициран като Ханс-Мартин Ленингс, е обявил, че когато той и други нацисти завлекли Ван дер Любе до сградата на първоначалния парламент на “Германската империя”, вече се усещала “странна миризма на изгоряло, а из помещенията се носели облаци дим”.

Пожарът в Райхстага от 27 февруари 1933 година е приписан на Ван дер Любе, който е екзекутиран за палеж. Но след края на нацисткия режим вината му започва да се поставя под съмнение.

Както е известно, нацистите арестуват трима българи, дейци на Коминтерна – Георги Димитров, Васил Танев и Благой Попов. Те ги обвиняват, че са били съучастници на Ван дер Любе при палежа на Райхстага.

Laipcigski proces Georgi Dimitrov

С аргументираната си и пламенна защитна реч, произнесена на немски език, Георги Димитров обръща хода на процеса. А с помощта на организираната защита на международната антифашистка общественост, включително проведения в Лондон паралелен контрапроцес, комунистите са оправдани на Лайпцигския процес.

Нацистите обаче се възползват от случая, за да въведат извънредни правомощия, с които на практика е суспендирана конституцията и това отваря пътя за диктатурата на Хитлер. Официално се твърди, че все още остава мистерия кой всъщност е предизвикал пожара.

Ленингс допълва, че той и колегите му впоследствие протестирали срещу ареста на Ван дер Любе. “Бяхме убедени, че няма как Ван дер Любе да е бил подпалвачът, тъй като по наши наблюдения Райхстагът вече гореше, когато го оставихме там”, заявява Ленингс. През 1955 година Ленингс, който умира през 1962-а, поискал разказът му да бъде нотариално заверен, в случай че делото за пожара в Райхстага някога бъде възобновено.

Съдът в Хановер е потвърдил пред агенция ДПА автентичността на документа.

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme