Чистка! Подгониха шефове, които въртят милиарди от нашите пари

uvolnenie uvolneni slugiteli

Кметът на Пловдив Иван Тотев от ГЕРБ обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат на изборите през есента. Той каза, че бил изморен. В управляващата партия обаче е известно, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов “е поставил Тотев на дузпата”.

Кого искате да уволня? Днес ще уволня шефа на фонд “Земеделие.

Това заяви Борисов миналия петък във Варна, където подкара катер на военноморските сили. По същото време от Министерството на енергетиката обявиха смени в ръководството на Българския енергиен холдинг.

Държавен фонд “Земеделие” е разплащателна агенция, която контролира разпределението на около 2 500 000 000 лева годишно. А за огромните суми, които “се въртят” в държавните дружества в сферата на енергетиката всички знаем. 

Борисов обяви, че щял да увлони шефа на Фонда поради акцията на прокуратурата в Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) в началото на миналата седмица. При нея първоначално бяха задържани шестима служители на фонда, а след това  прокуратурата повдигна обвинения на петима от тях.

Zgivko Zgivkov bivsh shef fond zemedelie

Часове по-късно заръката на премиера Борисов бе изпълнена и шефът на ДФЗ Живко Живков бе сменен с Васил Грудев. Той е бивш земеделски министър в служебния кабинет на Георги Близнашки. Грудев беше и съветник на аграрния министър Десислава Танева, а при второто правителство на Борисов й беше заместник.

Освен смяната на Живков оставки са подали още двама заместник изпълнителни директори на ДФЗ – обвиненият Калоян Костадинов и Георги Динев. Ресорите на Костадинов ще бъдат поети от Грудев, а новото назначение Иван Капитанов, който е бивш зам.-директор на ДФЗ, ще поеме тези на Георги Динев, обявиха от земеделското министерство.

Така единствено Петя Славчева, зам.-директор на ДФЗ, отговарящ за директните плащания, запазва поста си от времето на бившия шеф Румен Порожанов, който доскоро беше министър на земеделието. Всички други назначения са на близки на Десислава Танева, на които тя има доверие и през годините е работила заедно с тях. За остранените Живко Живков и Георги Динев се твърди, че са били приближени на бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той беше отстранен от всички ръководни постове в партията заради скандала “Апартаментгейт”.

Zgivko Zgivkov bivsh shef fond zemedelie

В същото време бе подменено и ръководството на Българския енергиен холдинг. Някогашният му директор Жаклен Коен отново се връща на поста, освободен от Петьо Иванов. От управата на БЕХ си тръгва и директорът на НЕК Петър Илиев. Третият член на съвета на директорите на БЕХ Живко Динчев запазва мястото си в новия съвет.

Официалната причина за промените е изтичането на мандатите на членовете на Съвета на директорите преди месец.

Запознати обаче твърдят, че между енергийния министър и Петьо Иванов отдавна е имало напрежение и борба за власт. Българският енергиен холдинг контролира огромни дружества, сред които НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица-изток 2”, “Мини Марица-изток”, “Булгаргаз”, “Булгартрансгаз”, “Електроенергийния системен оператор” …

Жаклен Коен бе назначен за шеф на БЕХ буквално в последните дни на правителството на Пламен Орешарски през юли 2013 година. През февруари 2016-а обаче бе отстранен. Той е от старите кадри на “Мултигруп” и поради тази причина е смятан за човек, представляващ интересите на ДПС в енергетиката.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme