Съвременник на социализма: В завода бяхаме 2000 души, днес цари разруха

zavod socializam Energo

Много от по-възрастните българи си спомнят с носталгия за годините на социализма в България. Представяме ви спомените за тези години на Цветан Ангелов от София, който е от поколението, чиято младост премина в годините на социализма у нас. Ето какво споделя господин Ангелов, цитиран от изданието retro.bg (публикуваме без редакторска намеса):

Голяма част от живота ми премина в някогашния производствен комплекс “Елпром-Енерго” в София, който обединяваше няколко завода – за производство на трансформатори, електродвигатели, електрически съединители. Цялата тази продукция покриваше нуждите на българското електроразпространение. С нея се търгуваше в арабските страни и всички страни от соцлагера. Нерядко тази продукция намираше добър прием и в някои капиталистически страни, например Гърция и Турция. Представяте ли си – всяка българска подстанция беше оборудвана изцяло с българска техника?! Предприятието си имаше и своя развойна база, която разработваше нови образци, както и високотехнологична изпитателна лаборатория, собствен изчислителен център. Това беше един голям комплекс, с няколко завода, леярна и други съпътстващи производства, събрани на едно място.

Работеха поне 1500-2000 души. Хората разполагаха с удобен обширен стол, в който се предлагаше топла и разнообразна храна, собствен магазин за хранителни стоки, в който можеха да пазаруват за вкъщи, две кафенета за времето на отдих, павилиони за разнообразни закуски. При необходимост можеше да се използва помощта на зъболекар и медицински услуги в самото предприятие. Имаше и две почивни бази – на Витоша и в Бяла, Варненско. Няколко трамвайни и две рейсови линии обслужваха огромната маса от хора, довеждайки ги до работното им място. Днес всичко това не съществува, на мястото цари пълна разруха, а оцелелите сгради са превърнати в складови помещения за различни стоки“.

Цветан Ангелов, София

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme