Президентът Радев предупреди за проблемите при сделката за военните самолети

prezident Radev

Не съм против F-16, но трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница в края на тази седмица.

Искам нещо да изчистим, с което се спекулира тук. Аз не съм против F-16, нека да сме наясно. Досега не съм коментирал самолети, въпреки че съм летял и на трите. Срещу единия много пъти съм летял и съм се бил. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и този изтребител да има способности“, посочи Румен Радев.

F-16 Block-70 amerikanski iztrebiteli

Дори малка част от пакета на F-16 да липсва, това деградира значително способностите на самолета. Даже той няма да може да излети. Искам, когато говорим за такива неща, да се има предвид, че те са изключително сериозни“, поясни президентът.

Не става въпрос за самолет, а за огромен пакет от услуги, които трябва да бъдат доставени с този самолет. Дори малка част от този минимално необходим пакет да я няма, способностите на самолета деградират значително, даже той няма да може да излети“, заяви бившият командващ на нашите Военновъздушните сили.

Той обясни, че новите  F-16 се нуждаят от огромно оборудване и инфраструктура, за да бъдат ефективни.

Въоръжения, спомагателно оборудване, системи за планиране, инфраструктура голяма, логистика – транспорт, лицензии, разрешителни, обучения, гаранции, застраховки – нещата са страшно много. Когато едно от нещата го няма, това представлява заплаха за неговите способности“, заяви президентът.

Всичко опира до цената – тази цена, която сме договорили – в съвсем близко време тя ще набъбне. Тези разходи ще ги има. Аз напълно разбивам правителството – то е притиснато. Първо, цената отиде много над обявената рамка“, коментира още Румен Радев.

Ако някой е имал да настоява за нещо, трябва да е настоявал да се спази финансовата рамка. Всички тези ангажименти, които в началото се поеха, че ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет, нищо не остана от тях“, заяви президентът Радев.

Той говори по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница.

140 години българската дипломация отстоява националния интерес и допринася за просперитета на държавата“, заяви президентът Румен Радев пред дипломатите.

Той им благодари, че продължават със всеотдайност да работят за България.

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme