Новият шеф на фонда, който разпределя по 2 500 000 000 лева, е близък с бивш скандален министър?

Grudev shef fond zemedelie

Бившият земеделски министър Васил Грудев – в служебното правителство на Георги Близнашки, оглави Държавен фонд “Земеделие” по решение на Управителния съвет. Това стана на извънредно заседание вчера на ДФЗ, на което бе приета оставката на досегашния директор Живко Живков.

Новият изпълнителен директор на разплащателната агенция (Държавен фонд “Земеделие”), която разпределя годишино по около 2 500 000 000 лева, е близък с бившия земеделски министър Румен Порожанов, твърди изданието 19min.bg

Припомняме, че в средата на месец май Порожанов беше принуден да подаде оставка след серия скандали и проверка на прокуратурата.

Като шеф на Държавен фонд “Земеделие” при предишните правителства на Борисов, Порожанов е човекът с чието одобрение и подпис са “минавали” проектите за къщи за гости, които са финансирани с огромни суми от европейските фондове. Само дето се оказа, че истинските собственици на тези “къщи за гости” не развиват родния селски туризъм, а родния лобизъм. Разни хитреци, сред които и доскоршният заместник-министър на икономиката Александър Манолев си ги ползват като лични имения. Та тези “къщи за гости” станаха известни като “къщи за тъщи”, показа разследването на изданието “Биволъ”.

Освен парите за тези “къщи за тъщи” – фондът, управляван от Порожанов, отпусна десетки “грешни” милиони за яхти, самолети и луксозни джипове, представени като “насъщна земеделска необходимост”.

И така… оказва се, че Порожанов и новият шеф на Държавен фонд “Земеделие” Грудев са имали неправителствена организация, когато са биил министри. Това е  ярко нарушение на закона и отявлен конфликт на интереси, твърдят от 19min.bg.

Grudev shef fond zemedelie

При първото правителство на Бойко Борисов Грудев беше заместник-шеф на Фонда и  стана дясна ръка на Порожанов, който беше директор по това време.

Грудев беше и ресорен заместник на сегашния земеделски министър Десислава Танева, но при предишния и министерски мандат. Това стана при второто правителство на Борисов. Тогава Порожанов пак беше шеф на Държавен фонд “Земеделие”. През този период България беше глобена със 160 милиона евро поради нарушения по Програма за развитие на селските райони.

Пак по това време се “пуснаха” парите и за скандалните “къщи за гости”, от които с милиони се облажиха редица политици – от ДПС и ГЕРБ.

Само напомняме, че дългогодишната заместничка на Порожанов и Грудев – Атидже Вали от ДПС, която вече е евродепутат, не беше допусната до ресорната земеделска комисия в Европарламента. Това показва “доверието”” от страна на Европейския съюз към тези, които управляват Държавен фонд “Земеделие” в България.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme