Управляващи и опозиция се скараха в парламента, премиерът Борисов се скри

Ninova parlament debat iztrebiteli

Сделката за покупката на изтребителите F-16 обсъждат депутатите днес.

Договорът с американците скара народните представители на политическите сили в парламента. Коалиционните партньори от управлението също показаха, че са на различни позиции.

Народните представители трябва да ратифицират договора за доставка на осем бойни самолета, който вече бе одобрен от правителството и подписан от военния министър.

Парламентът ще объсди и актуализация на бюджета, която кабинетът предлагата. Правителството иска увеличаване на разходната част, за да може самолетите да се платят накуп. Припомняме, че заради сделката бюджетният дефицит ще се увеличи повече от четири пъти, а държавният дълг с още над половин милиард лева.

Опозицията настоя премиерът Бойко Борисов да присъства на дебатите и да отговаря на въпроси около сключения със САЩ договор.

rsz_boiko_borisov_davos

Припомняме, че стана ясно, че при цена от над 2 180 000 000 лева (според актуалния валутен курс на БНР) страната ни ще получи осем изтребителя, които обаче ще са с орязани бойни способности. В същото време сумата по сделката е по-висока от тавана, който прие парламентът преди няколко месеца.

Днес ще ратифицирате един ключов договор, сложен договор от военно-техническа и финансово-икономическа гледна точка. За военнотехническата експертиза ще говорят експертите, но вчера министър-председателят направи едно скандално изказване – признание. Ако не сте го чули, Бойко Борисов каза – “Аз лично настоях да платим веднага!”, заяви от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Искаме да дойде в парламента и да заяви това тук пред нас. Както и да отговаря на въпроси кой го е упълномощил да поема такива ангажименти. Това може би означава, че американската страна не е искала плащане веднага“, продължи с въпроите Нинова.

Лидерът на БСП попита още защо се налага парламентът да актуализира бюджета и правителството да взема заем – при положение, че правителството на Борисов твърди, че е натрупан голям финансов излишък.

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, който води парламентарното заседание, отказа да покани Борисов в парламента.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme