Съвременник на социализма в България: Строяхме пътища, заводи, жилища…

staklarski zavod Pleven 70-te godini

През последните седмици в общественото пространство избухна скандал около нови учебници по история, в които социализмът в България не бил представен „правилно”. Авторите трябавло да напишат, че тези години са мрачна част от нашата история, че това са били години на брутална диктатура и разруха. Така ли е наистина?!

Ето спомените на един съвременник на социализма в България, цитиран от изданието retro.bg (представяме без редакторска намеса):

“Мащабна социално-икономическа дейност новото социалистическо правителство започна в началото на 50-те години. Изграждането на нова социално по-справедлива държава в изостанала и бедна страна като България – без пари, без техника, без кадри, знания и опит, не беше лесно. Но с активното участие на целия народ и с подкрепата и помощта на Съветския съюз, ние превърнахме страната в строителна площадка.

Строяхме пътища, шосета и железници, фабрики, заводи и комбинати, микро- и макроязовири, детски градини, училища, университети и болници. Строяхме къщи и жилища в огромни комплекси като “Младост” и “Люлин” в София. Залесявахме, терасирахме, обезводнявахме мочурливи терени. Организирахме ТКЗС, ТПК по професии като шивачки, бръснари, обущари и др. Създадохме дори кооперация за циганите ваксаджии.

Аз – от върха на моите почти 90 години, си позволявам да посоча с цифри и факти от Централното статистическо управление само някои неопровержими неща за най-важните постижения на социализма:

Никой не може да отрече без лъжа и изопачаване, че за този кратък период от време – от 9.09.1944 г. до 10.11.1989 г., новата власт успя – въпреки всички трудности, слабости, грешки и извращения, да създаде широка материално-техническа база във всички отрасли на народното стопанство, която позволи на новата социалистическа държава да води нормален социално-икономически живот. Постижение, което нито едно друго правителство не е постигало в историята на България. При управлението на Отечествения фронт (ОФ) България постигна най-високия си връх в своето развитие. Някои от постиженията са уникални и непостижими.

В годините на строителството на социализма се изградиха крупни производствени мощности във всички отрасли на народното стопанство. Те позволиха общото промишлено производство – сравнено с това през 1939 година, да се увеличи с фантастичните 103 пъти, а външнотърговският оборот да се увеличи с 61 пъти. България излиза на първо място в света по лично осигуряване с жилище на човек от населението. От изостанала селскостопанска страна – с примитивен ръчен труд до Девети септември, се превръща в напреднала промишлено-аграрна страна, която се нарежда на престижното 28-о място в света. А по някои производства се нарежда на първо място в света. Сред тях – производството на калцирана сода, син камък и прочутите български електро- и мотокари. България е на второ място по добива на тютюн, на трето място по слънчоглед, ябълки, картофи и лигнитни въглища, на четвърто място по пшеница, азотни торове, вълнени и памучни платове и прежди… Това бяха уникални успехи за нашата страна и това беше само началото.

Желязко Делчев, София

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme