Защо правителството на Борисов реши да увеличи рязко дълга на България

poskapvane shokovo

Дефицит от повече от 2 220 000 000 лева ще има в края на годината заради закупуването на изтребителите Ф-16.

Правителството одобри днес актуализация на бюджета на страната. По този начин бюджетният дефицит на България ще достигне 2.1 процента от прогнозния Брутен вътрешен продукт (БВП), информира БНР.

Военните самолети ще бъдат платени с нов дълг и икономии от тазгодишния бюджет на министерството на отбраната. Част от парите ще бъдат взети от тези, които са предвидени за нови бойни кораби. Става дума за малко над 270 милиона лева, които ще бъдат пренасочени.

Финансовото министерство вече e започнало да набира част от средствата чрез дългови емисии на вътрешния пазар. Смята се, че това ще доведе до общо увеличаване на държавния ни дълг с над 500 милиона лева. Днес финансовото министерство планира да емитира нови 200 милиона лева дълг. Преди три седмици държавата задлъжня с още 300 милиона лева.

Актуализацията на бюджета трябва да бъде одобрена от парламента. Също така той трябва да ратифицира четирите договора, с които се уреждат закупуването и поддръжката на изтребителите Ф-16.

Преди броени дни западна консултантска агенция е предупредила клиентите си в бизнес средите, че не е изключено заради еднократното и авансово плащане на цялата сума да се наложи в следващите 2 години някои европроекти да не получат достатъчно съфинансиране и да се забавят. Бяха посочени и конкретни сфери – инфраструктура, транспорт, енергетика, пише dnevnik.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme