Новият завод на “Фолксваген” ще бъде изграден в Турция?

Folksvagen zavod

Надзорният съвет на автомобилостроителната корпорация  “Фолксваген” (VW) не е взел решение за държавата, в която ще изгради новия си завод, но настроенията към момента са в подкрепа на Турция, пише германският веснник “Ханделсблат”. Окончателното решение се очаква след средата на август, твърдят източниците на медията.

През следващите седмици автомобилният гигант ще проучи ситуацията с човешките права в Турция, както и с върховенството на закона, тъй като към момента от правна гледна точка България има предимство като член на Европейския съюз.

“Ханделсблат” твърди, че федералното правителство в Германия не е против изграждането на завод в южната ни съседка.

Агенция “Ройтерс” потвърждава, че окончателно решение няма. Представител на Надзорния съвет на “Фолксваген” обаче е подчертал, че решението на ръководството на VW клони в полза на Турция.

Към настоящия момент в нашето Министерство на икономиката не е постъпила официална информация относно решението на Надзорния съвет на “Фолксваген” за разкриването на нов завод за производство на автомобили, съобщава bTV.

По-рано днес изданието “Аутомобилвохе”, без да цитира източници, обяви, че заводът щял да бъде изграден в турския град Измир. Причина за това решение бил и натиск от страна на емирството Катар, което притежава 17% от акциите на VW.

Информацията “се завъртя” като свършен факт из български и някои турски медии. Новият завод ще поеме производството на част от моделите на “Шкода” и “Сеат” заради рокадите в производствения процес на “Фолксваген” и по-масовото навлизане на колите с електрическо задвижване. България и Турция останаха основни конкуренти за инвестицията.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme