Водещ депутат предупреди за политическа намеса при учебниците по история

rsz_socializam_demonstracia

“Никой министър в демократична държава не трябва да си позволява еднолично да иска промяна в съдържанието на учебниците”.

Така секретарят на ПГ на “БСП за България” Ирена Анастасова коментира пред БНТ намерението на  министъра на образованието Красимир Вълчев, който е от ГЕРБ, да бъдат променени учебниците по история за 10 клас. Причината – в тях годините на социализма в България били представени прекалено “благосклонно”.

С различни техники е направен опит да се даде благовидност, нормалност на един режим, който сме характеризирали като тоталитарен“, заяви министър Вълчев в началото на юли пред БНР.

ministar obrazovanie Krasimir Valchev

Народният представител Ирена Анастасова обаче е категорична, че в момента става дума за политическа намеса в работата на издателствата.

Министърът е на пост, който не му го позволява. Никой министър не си го е позволявал… Намесата е политическа, защото ние имаме утвърдени учебни програми. Тогава БСП имаше своите възражения, но те не бяха чути”, припомни Анастасова

Тя описа процедурата, с която се избират учебниците. Министърът на образованието със своя заповед определя комисия, която одобрява написаните учебници. След това той определя 7 независими рецензенти, които излизат със становище и накрая учебниците трябва да бъдат оценени от всички учители по история в България.

Irena Atanasova deputat BSP

Имаме приключена процедура. На всички етапи компонентите са казали “да”. Заради забележките на двама души, които не са експерти в областта, за която говорим и които обясняват, че социалистическият период не е отразен достатъчно обективно в конкретни моменти, министърът спира учебниците“, обясни абсурдната ситуация народният представител.

Прочетох 5-те учебника. Авторските колективи са се справили прекрасно. Програмата за 10-ти клас е напълно изпълнена като съдържание в учебниците. Авторските колективи са се съобразили напълно с приетата учебна програма. Друг е въпросът, че не ми харесва как е отразен периодът. Например , искат да пише, че след 1944- година година има лагери, но преди това – не е имало. Искат думата фашизъм да не съществува в учебниците“, допълни Анастасова.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme