Неправителствени организации подкрепиха важно решение на президента Радев

Rumen Radev prezident

Правилно е решението на президента… Както експертите отбелязват – това като че ли не е закон за устройство на крайбрежието, а закон за устройство на нечии интереси“.

Така Мирослава Петрова от групата “Бетономорие”, обединяваща 20 неправителствени организации, коментира пред БНР решението на президента Румен Радев да върне част от текстовете в Закона за черноморското крайбрежие за ново обсъждане в парламента.

Тези текстове въвеждат забрани за свободно разполагане на палатки, кемпери, каравани, както и тежки санкции за хората, които искат да почиват по този начин, а не в хотели или в “къщи за гости”.

В мотивите си държавният глава заявява, че “не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда“.

Тази промяна е предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси“, смята държавният глава.

Според президента обаче режимът за “диво къмпингуване” става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

Освен рестриктивни правила – с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат – опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата“, посочва още Румен Радев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme