Здравеопазването при социализма в България и днес – грижа за хората или търговия със страданията им

lekar-zdrave

Трагината кончина на 6-годишната Мими разтърси цяла България. Детенцето, което е страдало от онкологично заболяване, почина в Университетската болница “Царица Йоанна – ИСУЛ” в София.

До трагичния край се стигна, след като от болницата са поискали близките му да заплатят 14 хиляди лева за неговото лечение. Чиновниците от държавната Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) дълго време разсъждавали – дали да бъдат отпуснати средства за лечението на детенцето. Междувременно от болницата поискали от родителите му да платят огромната сума. Състоянието на Мими се влошило и 6-годишното момиченце починало.

Тази тъжна и трагична история повдига следните въпроси: В България днес здравеопазване ли има или търговия със страданията на хората?! Какво беше състоянието на здравеопазването по времето на социализма? Ето какво пише по този въпрос в енциклопедия, издадена у нас преди години, информира изданието retro.bg (представяме без редакторска намеса):

Според чл. 47, ал. 4 от Конституцията на НР България от 1971 г. „всеки гражданин има право на безплатна медицинска помощ”. Властта изхожда от презумпцията, че всички хора са равни и всички еднакво имат право на медицинска помощ. Лечението се осъществява при всички лекари по съответната здравна верига абсолютно безплатно. За да бъде  лекуван човек, единствено е необходимо да е болен.

socializam bolnica

През 70-те години в здравеопазването са отпуснати колосални суми за капиталовложения. Здравеопазването получава 290 000 000 лв., за да се започне изграждането на крупни обекти с републиканско значение, и 60 000 000 лв. за доставка на нова апаратура и съоръжения. Планирано е показателят за обезпеченост на 1000 жители с болнични и санаториални легла да се увеличи, местата в детските ясли да се удвоят от 33 215 до 63 000, осигуряването с лекарски длъжности да нарасне. Изградени са големи здравни и лечебни заведения: окръжни болници в Ловеч, Плевен, В. Търново, Бургас, Варна, Кърджали, Смолян и Крумовград, София, Михайловград (Монтана), Видин, Благоевград, Ст. Загора и районни болници в Лом, Омуртаг, Казанлък, Ботевград, Каварна, Балчик и другаде. Едни от тях се изграждат изцяло, други са пристроявани и разширявани. Наред с тези болници са изградени 26 модерни поликлиники в София и общо 47 в страната.

През социалистическия период българското здравеопазване завоюва значителен международен авторитет, който се дължи на големите успехи, постигнати в опазването и в подобряването на здравето на народа. НР България стои в челните редици на страните с най-добри здравни показатели. По развитие на здравните мрежа и ресурси България поддържа за периода 1947-1989 г. такива темпове, които я поставят на едно от първите места сред напредналите страни“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme