Ето кой скандален депутат иска да измести Корнелия Нинова от лидерския пост в БСП

Ninova Iankov

Депутатът от ПГ на “БСП за България” Красимир Янков издигна кандидатурата си за председател на БСП, но не за временен лидер, а за цял мандат. Подобна точка обаче не е включена в дневния ред на заседанието на Конгреса, което ще се проведе утре (16 юни).

Това обаче на попречи на Янков да заяви в ефира на bTV: “Утре е заседанието на Конгреса и делегатите ще решат кой поема партията в рамките на този мандат на органите, който е до 2020 година“.

Всъщност е предвидено делегатите на Конгреса да потвърдят оставката на Корнелия Нинова като лидер на партията и да дадт ход на процедурата за избор на нов председател на социалистите, който ще бъде избран от всички, които членуват в БСП. Явно Красимир Янков не вижда така нещата, но явно амбицията му да стане лидер го заслепява, коментират запознати с делата на “новия политик”.

Но кой всъщност е той? Разследване на електронното издание “Биволъ” хвърля повече светлина върху противоречивата личност на напористия депутат (представяме без редакторска намеса): “КРАСИМИР ЯНКОВ – ОПИТ ЗА ЛЕТЕНЕ

Krasimir Iankov BSPПрофесионалната биография на този човек е класически пример за безпринципно партийно-роднинско протежиране и кариеризъм! Настоящият текст е малък опит – на базата на публикации, почерпени изцяло от интернет пространството (въпреки сериозния медиен филтър, пазещ лицето от негативни такива) и основа за един по-сериозен журналистически и медиен интерес, касаещ моралната същност на един човек, с претенции да оглави БСП.

Интересното започва през 2004 година, когато с партийното протежиране на Петър Димитров (бъдещ гуру и “локомотив” на Янков) – роденият в Стара Загора напорист кариерист е назначен за началник на отдел, а по-късно и за Търговски директор на държавното – по това време, Летище Варна. Какви ги е вършил там – интернет мълчи многозначително, но пък в крайно интересната статия, публикувана във вестник “Труд през юни 2009-а година  (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=161928)  покойният бизнесмен Младен Мутафчийски твърди (наред с други крайно скандални констатации по адрес на Янков), че той е бил изгонен от летището заради далавери с безмитните магазини, с предизвикана ревизия и прокурорска проверка.

В коментар на тази статия – изданието mignews.info публикува статия със следното заглавие – “Покойният милионер Младен Мутафчийски: Красимир Янков е далавераджия от Летище „Варна“ (представяме без редакторска намеса):

Настоящият депутат от БСП е протеже на бившия министър на икономиката Петър Димитров, когато предаде без да се замисли. Янков е класически конюктурен политик, чиято голяма мечта е на стане вътрешен министър.

Той е завършил Икономически университет – Варна със специалност „Счетоводство и контрол“ и Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов със специалност „Финанси“. Началник е на политическия кабинет в Министерството на икономиката и енергетиката, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, както и на АЕЦ „Козлодуй“. Член е на БСП от 2002 година. От 2000 година Красимир Янков е собственик на фирмата „Санкт инвест – Красимир Янков“, която се занимава с търговия на дребно в неспециализирани магазини, предимно с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия. Фирмата, която прекратява дейността си през 2005 г., е собственост и на брат му – Янко Христов Янков. Тя е представител по продажби за „Загорка“ АД в североизточна България. От 2004 до 2005 г. Янков е началник отдел „Търговия“ в „Летище Варна“, а през 2007 г. той става съветник в Политическия кабинет на Министерство на икономиката и енергетиката. Преди това, от 2006 – 2007 г. е  директор „Търговия“ във „Фрапорт туин старс еърпорт мениджмънт“ АД, фирма за която се говори, че е свързана с варненската групировка ТИМ.

Другите интересни подробности свързани с Янков от този период касаят партийната кариера на депутата – от новоприет редови член само за няколко месеца той израства до председател на БСМ /младежката организация на партията/. Източници от БСМ характеризират този период със следните думички – манипулации,  фалшиви членове, натиск, касиране на избори, и десетки компромати.

През 2006 г. във варненския вестник „Черно море“ излиза статия озаглавена „Млади социалисти искат касиране на избора на Красимир Янков за шеф на БСМ“. По-рано, през 2005 г. пък, Красимир Янков все още е само едно име в краткото прессъобщение на транспортно министерство: назначен е нов член на борда на директорите /тогава съвет на директорите/ на летище Варна – скромно начало на една забележителна „борд кариера”, защото съвсем скоро ще последват бордовете на АЕЦ”Козлодуй”, „Международен панаир Пловдив”АД, „Евроком България”.

На власт вече е Тройната коалиция, а министър на икономиката е Петър Димитров, който има нов съветник в политическия кабинет, разбира се – Красимир Янков. Съветникът показва качества и бързо е повишен в началник на политическия кабинет на министъра. Новата служба има и екстри – Янков става член на борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй”. Първата му работа обаче е да напише доклад срещу бившия министър Румен Овчаров. Втората му работа пък е активно да се включи в посочената по-долу далавера.

Бившето ръководство на АЕЦ “Козлодуй” е продавало апартаменти на безценица през 2007 г. и 2008 г., показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). От сделките дружеството е понесло финансови вреди за 1,78 млн. лв. Финансовата инспекция е започнала проверка в централата през 2011 г. след подаден към нея сигнал. За периода 2007 г. и 2008 г. АЕЦ “Козлодуй” е продала 280 имота – 276 апартамента и 4 гаража за 1,7 млн. лв. Оценката за тях е извършена от фирма “Пропърти експерт” ЕООД – Варна, избрана след конкурс. Според финансовата инспекция обаче оценката не е била валидна към датите на продажбите и данъчната стойност на апартаментите и гаражите е двойно по-висока – 3,49 млн. лв. Средната цена за един апартамент излиза около 6000 лв. Съгласие за продажбите е дал и бившият икономически министър Петър Димитров, пише в доклада на АДФИ. Красимир Янков пък е активен двигател по време на тези имотни продажби.

През 2012 г. Янков е избран за член на Изпълнителното бюро на БСП и организационен секретар – най важния ресор в партията, винаги ръководен от хора с огромен организационен и политически опит. Нещо, което Янков далеч не притежава към онзи момент, а може би и днес. Малко преди конгреса той е избран и за областен председател на БСП – Варна, като противовес на непокорния понякога общински председател Гуцанов, като за никой не е тайна огромната непоносимост между двамата, обект на непрестанни коментари във варненската преса. Властта е пълна, нищо не смущава светлото бъдеще.

На 28.06.2012 година обаче, избухва скандалът „Борислав Манджуков”. Манджуков, който също е член на БСП Варна, е задържан за контрабанда на цигари с щети за бюджета в размер на 8 000 000 лева. Настъпва суматоха, защото за никого не са тайна изключително близките отношения между Манджуков и Янков. В различни публикации името на Красимир Янков се свързва с варненската групировка ТИМ, „Булгаргаз“ и братята Домусчиеви. Факти показват, че Янков действително подържа отношения и с трите структури.

Брат му Янко Янков пък е управител на варненската фирма „Димят 2012“ ООД, чиито собственици са „Винпром Хасково“ ЕАД и „Лозаро-винарска кооперация Димят 20“. Той е и сред управляващите на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“. В него също така влизат и червените социолози Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, като и тяхната придворна журналистка Мира Баджева. Въпросното сдружение участва с 50% в „Избирам българското“ ООД, което пък отново е собственост не на друг, а на Кънчо Стойчев и на Андрей Райчев, както и на бившия шеф на НДК Христо Друмев. Член на сдружението е и Лукан Луканов, който е сред собствениците на козметичната фирма „Арома“ АД, а днес е дясна ръка на Кирил Домусчиев и изключително близък авер на Георги Гергов. Дейността на „Избирам българското“, където участва и братът на депутата Красимир Янков се занимава с маркетинг, проучване на пазара, както и всяка друга дейност, незабранена от закона.

Името на Красимир Янков, няколко пъти беше спрягано за министър на вътрешните работи, основно в периода преди предсрочните избори през 2017 г. Двигател на публикациите по тази тема бе самият Янков, разказват журналисти подържали контакт с червения депутат по това време. Ако БСП тогава действително беше спечелила вота, депутатът щеше да е фаворит за поста”, пише mignews

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme