Решено: Гласуваш за Пеевски, получаваш Атидже

Peevski parlament mai 2019

Върховният административен съд реши да не сезира Конституционния съд във връзка с жалба на Десислава Иванчева. Тя оспорва законността на избора на Атидже Байрямова Алиева-Вели и на Искра Димитрова Михайлова-Коларова, които станаха евродепуати от листата на ДПС.

И двете останаха под чертата, но отиват в Европейския парламент, защото Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, заемащи първите 2 позиции в листата, се отказаха.

Десислава Иванчева пише, че това “представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната“. Тя твърди, че подмяната на двама от новоизбраните евродепутати от ДПС е нарушение на Конституцията на Република България.

Atidge Veli evrdeputat

53-ма съдии от ВАС обаче на практика не одобриха тази жалба. И така се получава, че гласуваш за Делян Пеевски, а “получаваш” Атидже Байрямова Алиева – Вели. Интересното е, че ДПС официално са в опозиция, но госпожа Алиева-Вели до началото на този месец беше заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие”. Точно тази разплащателна агенция разпределя повече от 2 000 000 000 лева от европейските пари. Тя отговаря и за разходването на средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която е финансирала и измамите с „къщите за гости”, станали печално известни като „къщи за тъщи”.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme