Проф. Румен Гечев предупреди, че ГЕРБ ще хвърлят политическата система на България в хаос

Borisov Vladislav Goranov GERB sabranie

ГЕРБ да не си правят експеримент със субсидите за партиите. Не сме съгласни политическата система на България да бъде хвърлена в хаос“.

Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България” проф. Румен Гечев в ефира на БНТ.

Той подчерта, че в проектозакона няма разчети какви ще бъдат финансовите и политически последици за партиите.

Подкрепяме това, че данъкоплатците са в правото си да осъществяват контрол и когато е необходимо да бъдат намалени субсидиите. България пропуска инвестиционни проекти за милиарди, къщичките за гости са над 100 милиона лева. Всеки лев е важен за данъкоплатеца, но не трябва да допускаме с лека ръка да се рискува политическата система на страната“, каза проф. Гечев.

Той даде примери с финансирането на партиите в Европа:

“Прегледахме стотици страници с анализи от опита на другите страни в Европейския съюз. С изключение на Холандия и Германия, тенденцията е силно намаляване и нулиране на частните плащания към партиите и изцяло финансиране на партиите от държавата, плюс членски внос”, посочи народният представител.

Проф. Румен Гечев цитира думи на Борисов по повод предложението субсидията да бъде 1 лев: „Убеден съм, че това ще доведе олигархията в управлението, но щом 3.5 милиона души искат това – глас народен, глас Божи“”.

Той подчерта, че в цяла Европа и България финансирането от държавата няма да ликвидира напълно корупцията в партиите, но ще я намали драстично. „Ако твърдим, че бизнесът в България не влияе на политиката, няма да бъдем откровени“, каза още проф. Гечев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme