Животът при социализма в България: Когато всяко дете можеше да почива на летен лагер – на море или на планина

deca socilizam

В годините на социализма в България, които сега някои “експерти” определят като “изгубени”, се организираха летни пионерски лагери за децата – на море или на планина за две или три седмици, срещу символично заплащане. Учениците пееха песни, организираха театрални спектакли, балове с маски, а вечер се събираха около лагерния огън. Тогава всички деца имаха равни възможности за почивка“, пише изданието retro.bg, което цитира спомените на съвременници на социализма в България (публикуваме ги без редакторска намеса):

Детските лагери в Народната република станаха факт след създаването на организацията “Чавдарче” и Димитровската пионерска организация “Септемврийче”. 

За летните лагери се мислеше толкова сериозно, колкото сериозна бе и мисълта на държавното ръководство по отношение на националната сигурност.

В Народната република от генералния секретар на ЦК на БКП до най-дребния партиен секретар и ръководител на ТКЗС – всички имаха отговорност да гарантират на подрастващото поколение дълги ваканции, за да не стоят децата в градовете и да бездействат по улиците. Да се закаляват, да плуват, да дишат чист въздух, да опознаят родината, да обикнат природата, за да се грижат за нея, да се поддържа колективния дух.

Морето и планината бяха достъпни за всички.  

Пионерските лагери позволяваха на родителите да вземат малко въздух от ежедневните грижи за децата, а след края на лагера цялото семейство заминаваше заедно на море или планина. 

Стойността на 15-дневен детски лагер бе символична – около 15-16 лева. Останалото го поемаше държавата. Нямаше семейство, което да не може да си позволи да изпрати детето си, там то имаше осигурено спане, храна – сутрин, обед, вечер и две междинни закуски. Имаше и спасител, лекар.

Развиваше се и активна културно-масова дейност. Отрядните и дружинните ръководители пишеха сценария и режисираха. Организираха се вечери като „България търси талант“, но в пионерски вариант. Много днешни родители си спомнят за онова време с голяма носталгия. 

Имаше и международни пионерски лагери като „Георги Димитров” в Кранево, национални лагери в Обзор и Равда, а за младите комсомолци бе създаден Международен младежки център край Приморско.

А знаете ли колко деца от по-бедни семейства днес не са виждали море на живо?!”.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...
 1. Тези лагери си бяха страшна мизерия..И нищо полезно не се научаваше там..Те бяха организирани за да свикват децата до края на живота си да живеят в комунистическия концлагер..Виж копелетата на комунистическата номенклатура си ходеха в евсиноград..Ама на такъв лагер не се допускаха хора от простолюдието..

 2. stefan stefanow

  смешен плач! нещастници клети!
  затова ли режимът е определен за незаконен !
  за делата си!

  1. Кой го е определил за незаконен? Костовите агенти, които съсипаха България! Народът обаче си спомня за това време с носталгия!

 3. Тия двамата плювачи на соцвремето донякъде са прави – не ги научи на поне малко обективизъм . А в горната информация всичко е истина – без да е било идеално , се живееше спокойно , сито , без циганска престъпност в сегашните мащаби , качествено безплатно образование и здравеопазване , със силна и респектираща армия…

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme