Животът при социализма в България: Когато всяко дете можеше да почива на летен лагер – на море или на планина

deca socilizam

В годините на социализма в България, които сега някои “експерти” определят като “изгубени”, се организираха летни пионерски лагери за децата – на море или на планина за две или три седмици, срещу символично заплащане. Учениците пееха песни, организираха театрални спектакли, балове с маски, а вечер се събираха около лагерния огън. Тогава всички деца имаха равни възможности за почивка„, пише изданието retro.bg, което цитира спомените на съвременници на социализма в България (публикуваме ги без редакторска намеса):

Детските лагери в Народната република станаха факт след създаването на организацията “Чавдарче” и Димитровската пионерска организация “Септемврийче”. 

За летните лагери се мислеше толкова сериозно, колкото сериозна бе и мисълта на държавното ръководство по отношение на националната сигурност.

В Народната република от генералния секретар на ЦК на БКП до най-дребния партиен секретар и ръководител на ТКЗС – всички имаха отговорност да гарантират на подрастващото поколение дълги ваканции, за да не стоят децата в градовете и да бездействат по улиците. Да се закаляват, да плуват, да дишат чист въздух, да опознаят родината, да обикнат природата, за да се грижат за нея, да се поддържа колективния дух.

Морето и планината бяха достъпни за всички.  

Пионерските лагери позволяваха на родителите да вземат малко въздух от ежедневните грижи за децата, а след края на лагера цялото семейство заминаваше заедно на море или планина. 

Стойността на 15-дневен детски лагер бе символична – около 15-16 лева. Останалото го поемаше държавата. Нямаше семейство, което да не може да си позволи да изпрати детето си, там то имаше осигурено спане, храна – сутрин, обед, вечер и две междинни закуски. Имаше и спасител, лекар.

Развиваше се и активна културно-масова дейност. Отрядните и дружинните ръководители пишеха сценария и режисираха. Организираха се вечери като „България търси талант“, но в пионерски вариант. Много днешни родители си спомнят за онова време с голяма носталгия. 

Имаше и международни пионерски лагери като „Георги Димитров” в Кранево, национални лагери в Обзор и Равда, а за младите комсомолци бе създаден Международен младежки център край Приморско.

А знаете ли колко деца от по-бедни семейства днес не са виждали море на живо?!“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Updated: 11.06.2019 — 15:29
  1. Тези лагери си бяха страшна мизерия..И нищо полезно не се научаваше там..Те бяха организирани за да свикват децата до края на живота си да живеят в комунистическия концлагер..Виж копелетата на комунистическата номенклатура си ходеха в евсиноград..Ама на такъв лагер не се допускаха хора от простолюдието..

  2. смешен плач! нещастници клети!
    затова ли режимът е определен за незаконен !
    за делата си!

  3. Кой го е определил за незаконен? Костовите агенти, които съсипаха България! Народът обаче си спомня за това време с носталгия!

  4. Тия двамата плювачи на соцвремето донякъде са прави – не ги научи на поне малко обективизъм . А в горната информация всичко е истина – без да е било идеално , се живееше спокойно , сито , без циганска престъпност в сегашните мащаби , качествено безплатно образование и здравеопазване , със силна и респектираща армия…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme