Президентът Румен Радев отправи силно послание пред български творци (снимка)

Rumen Radev prezident

Искрено вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии. С техния духовен блясък свети и образът на нашия богат на таланти народ“.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна снощи към гостите на традиционния прием в Националния исторически музей по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Rumen Radev 24 mai 2019

В словото си държавният глава припомни думите, че “преди кирилската азбука България е била силна, но не и велика, защото е имала дворци, но е нямала училища“.

Румен Радев посочи, че родината ни дължи своето богато културно наследство именно на българската просвета и духовност, българския език и азбука, които са вградени здраво в основите на нашата държавност и идентичност: “Тяхната сила и красота ни съхрани като общност и ни преведе през превратностите и изпитанията на времето“, подчерта президентът.

Той призова да пазим това богатство и добави, че само това не е достатъчно, защото светът се движи напред с бързи крачки.

Да се гордеем и да популяризираме нашето славно минало е дълг, но не по-малко важно е каква култура и духовност, каква наука и образование развиваме днес и какво инвестираме в бъдещето на нашите деца“, обърна се президентът Радев към българските учени, артисти, писатели, художници, поети, музиканти, творци и журналисти.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme