Ето каква забрана е наложена днес в България

hora ulica Balgaria

Утре ще се проведат изборите за Европейски парламент, на които българските граждани ще гласуват за 17 евродепутати, които да ги представляват в Брюксел. По традиция, денят преди вота е “ден за размисъл”, на който всякаква политическа агитация е забранена.

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева поясни пред БНР, че забраната важи и за публикуването на всякакви резултати от социологически допитвания.

Сигнали за нарушения могат да се подават в ЦИК и в районните избирателни комисии.

Принципно в деня за размисъл и в самия изборен ден важи и забрана за продажба на алкохол, но всеки кмет сам решава дали да въведе подобна мярка.

Днес също така ще бъдат подготвени общо 11 661 избирателни секции в България. 3000 секции ще получат и машини за електронно гласуване. Извън страната ще има отворени 191 секции в 64 страни.

За евровота в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни, информират от Централната избирателна комисия. За евровота в Гърция ще бъдат разкрити 13 секции – 3 секции в Атина, ще може да се гласува и в Генералното консулство в Солун, в Кавала, в Каламата, в Неамодания, в Никити и на остров Родос. Четири ще бъдат изборните секции на остров Крит.

В Турция местата за гласуване са 4 – в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса. В Румъния ще се гласува в посолството в Букурещ. В Северна Македония – в Скопие, а в Сърбия – в посолството в Белград и в консулството ни в Ниш. По 24 избирателни секции ще има във Великобритания и в Германия, 16 в Испания и 10 във Франция.

От ЦИК напомнят, че дори и да не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в изборите за европарламент в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като предоставят документ за самоличност – лична карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация. Едно от условията обаче е те да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или в друга страна от Европейския съюз през последните 3 месеца.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme