Ето какво се случи с последната българска подводница

rsz_podvodnicata_slava_potava

Последната българска подводница “Слава” се очаква скоро да стане музей.

Проектът е получил разрешение от Министерството на културата.

Представителят на фондация “Белославско стъкло” Красимира Калчева информира, че разполагат със становището на Военноморския музей и могат да регистрират музеен експонат “Подводница”.

През септември миналата 2018 година беше решено, че  “Слава” няма да бъде нарязана за скрап, а ще бъде превърната в музей върху стъкло.

Произведена е в Съветския съюз по проект „633“ през 1959 година. Носи името “Ленински комсомол” до 1991 година, когато е преименувана на “Слава”.

Във Военноморските ни сили влиза на въоръжение през декември 1985 година. Първият ѝ командир под български флаг е капитан лейтенант Дарин Матеев. През 1989 година е обявена за “подводна лодка първенец на ВМС”.

През 90-те години на XX век не се използва активно – поради привършване на ресурса на батерията, но тя е сменена през 1998 година.

След влизането на България в НАТО, “Слава” участва в много съвместни учения. Сред тях и за спасяване на екипаж на аварирала подводница. Най-дългогодишният командир на подводницата е кап. I ранг Камен Кукуров.

podvodnicata Slava sliza ot boino dezgurstvo

“Слава” е дълга 76 метра и е широка – 7 метра. Има дълбочина на газене 6 метра. Максималната дълбочина на потапяне е 300 метра. Развива максимална скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода – 13,2 възела. Силовата й установка е от 2 дизелови и 2 електродвигателя, които задвижват 2 винта. Подводницата разполага с 6 торпедни апарата на носа и 2 на кърмата.

Общо 54 души екипаж са се грижели за управлението, поддържането на системите и въоръжението. На официална церемония през ноември 2011 година “Слава” е извадена от състава на Военноморските ни сили.

bnr.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme