БНБ за пореден път опроверга мита за икономическите успехи на управляващите

Boiko Borisov Zhivko Todorov kmet Stara Zagora

На фона на поредните твърдения на премиера Бойко Борисов за икономическите успехи на неговото правителство, Българската народна банка (БНБ) отново отчете спад на преките инвестиции у нас.

По предварителни данни на БНБ нетният поток на преките инвестиции в страната през първите 3 месеца на тази година (януари – март 2019-а) e намалял с нови 254 400 000 евро в сравнение със същия период на миналата година.

Само за март тази година нетният поток на преките инвестиции в страната възлиза на 53 милиона евро, показват още данните на БНБ.

grafika investitsii Balgaria nachalo 2019

Най-големите нетни преки инвестиции в нашата страна – през първите три месеца на настоящата година, идват от Холандия (174,3 млн. евро), следвана от Ирландия (70 млн. евро) и Великобритания (52,2 млн. евро).

В тези страни обаче са регистрирани редица офшорни компаннии, за които се предполага, че са собственост на български политици и “бизнесмени”. Това означава, че част от така наречените “чуждестранни инвестиции” всъщност представлява връщане в България на пари, които са били “изнесени” от нашата страна.

През първото тримесечие на 2019-а търговското салдо е на дефицит от 245 100 000 евро (0,4% от БВП), показват данните на БНБ.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme