Бивш шеф в МВР обясни за милиардите, които нашите политици са изнесли в чужбина

evro-milion-pari

Анализи на западни експерти показват, че до момента в задгранични и офшорни сметки българските пари надминават 16 милиарда лева“.

Това каза пред bTV проф. Николай Радулов. Той е бивш Секретар на МВР, който понастоящем е преподавател в Нов български университет. Той не вярва, че ДАНС разполага с цялата информация за българсите офшорните сметки.

Политическата класа и висшите чиновници през последните тридесет години са се облагодетелствали и са генерирали суми зад граница. Сумата би била по-голяма, ако част от парите не са се връщали пари в България“, обясни той.

Nikolai Radulov

Не става дума само за офшорни сметки и фирми на властта. Основна част не се водят на тези лица, а на подставени лица. При едно качествено проучване трябва да се види кои хора имат сметки в други държави и не са декларирани“, смята Радулов.

Последните 10-15 години информация за сметки в чужди банки и офшорни сметки има по канали на разузнаването, партньорски служби, контраразузнаването и др. Част от нея е събирана в ДАНС. Не смятам, че има цялата  подредена и акумулирана информация. Тя може да бъде събрана. Но тя едва ли е една десета от иформацията, която ни интересува. Западни експерти твърдят, че тези пари са над 16 милиарда“, категоричен е експертът.

През миналата седмица – с официално писмо, главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ДАНС данни за всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme