Президентът Радев отговори на премиера Борисов: “Не каня магистрати на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда”

rsz_prezident_radev_premier_borisov

Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона“.

Това заяви президентът пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Преди дни премиерът Борисов атакува държавния глава със следното изявление: “Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Нали за това се борихме – съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние, другите власти – президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледат своите задачи. Но така са решили – така правят”: Премиерът Борисов отново атакува президента Радев, той зае принципна позиция

Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Поради това и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност“, каза президентът.

В отговор на въпрос – за хода на преговорите за нов изтребители за нашата армия, Румен Радев подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда „с лозунги и заклинания, а с реални аргументи“.

След като правителството и Народното събрание „задраскаха“ състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори“, смята президентът.

Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате, идват избори“, заяви Румен Радев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme