Премиерът Борисов отново атакува президента Радев, той зае принципна позиция

Radev Borisov mandat

Премиерът Бойко Борисов отново атакува президента Румен Радев. Той го обвини, че оказвал натиск на независимата съдебна власт. Причинита – през последните дни държавният глава разговоря в сградата на Президентството с най-високопоставените магистрати в страната за предстоящата процедура по избор на нов главен прокурор на България.

Не одобрявам това“, заяви Борисов пред журналисти в Плевен.
“Нали за това се борихме – съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние, другите власти – президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледат своите задачи. Но така са решили – така правят”, описа логиката си Борисов. Той призна, че президентът има важна роля при избор на нов главен прокурор, но това било в края на процедурата.

Президентът на Републиката извършва назначаването с указ, когато приема предложението или го отхвърля.

Влиятелната медия “Дойче веле” припомня една скандална намеса на Бойко Борисов при избора на главен прокурор на България: “Годината е 2013. Действието се развива в края на месец април. В публичното пространство изтича запис на разговор между подалия тогава оставка премиер Бойко Борисов, градския прокурор на София Николай Кокинов и екс-земеделския министър от ГЕРБ Мирослав Найденов. От раздумката става ясно, че лидерът на ГЕРБ е в състояние да упражнява тежък политически натиск върху съдебната власт. Това е същият разговор, в който Кокинов казва на Борисов следното за главния прокурор: “Не ми се подсмихвай, ти си го избра”. Същият разговор, заради който бившият градски обвинител в крайна сметка напусна системата“, припомня “Дойче веле” (dw.com).

Държавният глава не отговори на премиера, а зае принципна позиция. Той заяви, че консултациите, които е инициирал са в интерес на обществото: “Спазването на законовите критерии и прозрачността на цялата процедура по избора ще бъде най-доброто начало за мандата на следващия главен прокурор“, заяви президентът Радев.

Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години“, категоричен е държавният глава.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme