Елена Йончева призова главния прокурор да провери парите за къщата в Барселона и кръга “Банкя”

Elena Ioncheva Boiko Borisov

Настояваме главният прокурор да проучи случая с къщата в Барселона. Разполагаме с всички необходими документи и ще му ги предоставим“.

Това заяви в Хасково водачът на листата на “БСП за България” за предстоящите евроизбори Елена Йончева. Тя подчерта, че една от битките на левицата – не само в България, но и в Европейския парламент, е борбата с корупцията.

Приветстваме главния прокурор за инициативата му да бъдат разследвани офшорни сметки и имоти на български политици в чужбина и ще му помогнем, като предоставим документи за така наречената къща в Барселона“, заяви тя.

Елена Йончева твърди, че 1 700 000 евро са постъпили по сметка на фирмата „EMA BGS SL“, която е регистрирана на адреса на къщата в Барселона – улица “Францеск Ривалта”, 8. Управители на дружество, основано юли 2013 година, са Борислава Йовчева, а по-късно и нейният баща Георги Йовчев.

Йончева обясни, че тези средства са предоставени от офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD , на която номинален собственик е кипърски безработен Никос Михайлидис.

Проследихме пътя на тези пари и свързаните с тях лица. Те водят до трима души – до Иван Саздов, управител на “Tенис клуб Банкя” ЕООД и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София през 2005 година. Вторият човек е негов съдружник- Радослав Иванов, братовчед на Борисов. Към настоящия момент той е собственик на бившия бизнес на премиера, включително и на фирмите „Ипон“. Третият човек е Йордан Христов, управител на „Спортни имоти Приморско“ АД“, обясни Елена Йончева .

Тя твърди, че Саздов и Христов са представлявали офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD в България. Тя допълни, че съдружник във въпросната фирма е „Gordon Holdings”, чиито собственици са осъдени ефективно за организиране на международна схема за пране на пари през 2015 година.

Йончева коментира, че едно от обвиненията е за прикриване на действителните собственици на фирмите, както и за опит за възпрепятстване на правосъдието чрез унищожаване на документи.

Настояваме главният прокурор да провери тези лица и фирми и да изисква от прокуратурата в Каталуния цялата информация за фирмата „EMA BGS SL“, по силата на договора за взаимна правна помощ между България и Кралство Испания“, заяви тя.

Елена Йончева каза, че заедно с юристи подготвя сигнал до главния прокурор с документи, проследяващи произхода на парите.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme