Още един от министрите на Бойко Борисов си тръгва след обвинения в далавери

Borisov Poroganov ministar zemedelie

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желаел атаката срещу него да влияе върху правителството.

Оставката е приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Скандалите около агроминистъра започнаха с излизането на информация за имоти, купени на занижени цени. Порожанов декларира луксозен апартамент, който е по-голям с 8 квадрата от скандалното жилище на Цветан Цветанов – с частния асансьор.

Та, Поржанов купил своя апартамент, който е 247 кв.м, за нищожните 54 016 лева. По време на сделката тази цена от – 225,07 лв. на квадратен метър, е пет пъти по-ниска от средната цена на жилищата в София, измерена от Националния статистически институт – 1017,10 лева за квадратен метър жилищна площ.

Румен Порожанов беше шеф на Държавен фонд “Земеделие” при предишните правителства на Борисов и тогава с неговото одобрение и подпис са “минавали” проектите за къщи за гости, които са финансирани с огрони суми от европейските фондове: Наше издание: Синът на министър Порожанов “проверявал” далаверите с “къщите за гости”

Само дето се оказа, че истинските собственици на тези “къщи за гости” не развиват родния селски туризъм, а родния лобизъм. Разни хитреци, сред които и доскоршният заместник-министър на икономиката Александър Манолев си ги ползват като лични имения. Та тези “къщи за гости” станаха известни като “къщи за тъщи” при разследването на изданието изданието “Биволъ”.

Porozhanov sin skandal

Освен парите за тези “къщи за тъщи” – фондът, управляван от Порожанов, отпусна десетки “грешни” милиони за яхти, самолети и луксозни джипове, представени като “насъщна земеделска необходимост”.

Така че премиерът Борисов, който призова за уволнения и съд за виновните, трябваше да започне от Порожанов, категорични са агроексперти. Те напомнят, че Европейската комисия неведнъж спираше Програмата за развитие на селските райони поради нередностите с къщите за гости и ненужните десетки стадиони в почти обезлюдни села, изградени с европарите.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme