Един от лидерите на БСП обяви, че Европейската комисия е спряла парите за голям проект на управляващите от ГЕРБ

evro-milion-pari

“Европейската комисия е спряла проекта на Столична община за финансиране на строежа на завод за изгаряне на изгаряне на остатъчни отпадъци, преработени в RDF гориво”. 

Това съобщи лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов.

Този завод щеше, уж, да е поредната брошка на ревера на управляващите в София, а се случи точно обратното – Европейската комисия им удари звучен шамар“, заяви Паргов.

Pargov BSP Sofia

Проектът, с който кандидатстваха за финансиране за изграждането на този завод, планиран от тях да бъде вдигнат на територията на ТЕЦ “София”, е спрян. Причината е объркана пътека, по която са кандидатствали за финансирането. А това показва крайна некомпетентност от страна на администрацията в Столична община и абсолютно неумение да бъде свършена работата така, че да бъде осигурено финансиране“, обясни лидерът на БСП-София по БСТВ.

Калоян Паргов смята, че почти сигурно – възможността за осигуряване на финансиране за изграждане на завода за изгаряне на RDF, е изгубена.

Спирането на проекта означава, че цялата процедура трябва да започне съвсем от начало. Проблемът е, че през следващата година приключва настоящият програмен период, а с него и настоящата Оперативна програма околна среда (ОПОС), по която България може да кандидатства за финансиране на подобен проект. Тоест – дори и да бъде започнато от начало кандидатстването за финансиране, то едва ли ще бъде завършено, защото няма достатъчно време за това.

Започне ли новият програмен период, проектът по програма от стария ще увисне и средства за изграждане на завода няма да бъдат осигурени“, коментира Калоян Паргов.

И тук идва ред на един напълно логичен въпрос – кой носи отговорност за този провал? На първо място, разбира се, е кметът Йорданка Фандъкова и подопечната й администрация, начело със заместника й Йоана Христова. Никой няма право да си играе с парите и с тревогите на софиянци! Въпросът за изграждането на този завод на територията на ТЕЦ “София” предизвика бурни реакции, както в пленарна зала на СОС, така и в града със серия протести. Управляващите тогава смело обещахава, че София щяла да заприлича на Виена, защото и в австрийската столица заводът за изгаряне на отпадъци бил изграден в центъра. Обаче ние искаме да приличаме на Виена по стандарта и качеството на живот на гражданите, а не по мястото на завода за изгаряне на боклука“, каза лидерът на социалистите в София.

Както е известно, изграждането на завода за изгаряне на остатъчния отпадък, преработен в RDF гориво, е третият, завършващ етап от интегрирания проект за завода за боклук, който се намира край село Яна. Инсталацията щеше да струва на София 157 милиона евро. От тях 67 милиона трябваше да бъдат осигурени от Столична община. Тя планираше да изтегли заем, който да бъде изплащан от изправеното пред фалит общинското дружество “Топлофикация – София”. Това решение предизвика бурни реакции от различни страни.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme