Президентът Радев със силна критика към управляващите: Властта в момента е г-н Борисов, няма как един диктатор да бъде извън управлението и в същото време да бъде диктатор

Rumen Radev prezident

Коя стабилност – на сауните и персоналните асансьори, на безнаказаността, на мизерните доходи и емиграцията, на топящото се население?“

Това заяви президентът на Република България Румен Радев в интервю за „Панорама“ пред БНТ в отговор на въпроса дали националният ни интерес в момента е запазване на стабилността или промяна на статуквото.

Радев коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, според което се била готвела „пълзяща диктатура“ и президентът искал повече правомощия:

Властта в момента е г-н Борисов и няма как един диктатор да бъде извън управлението и в същото време да бъде диктатор. Освен ако г-н Борисов не се възприема като опозиция на самия себе си и на своето управление и иска по някакъв начин да се дистанцира от собственото си управление„.

prezident Rumen Radev

Държавният глава посочи сметките извън България и офшорните компании като основния враг на органите в страната в борбата с престъпността. Той даде като пример за тежкото положение у нас и ерозията на доверието в държавата, скандала със купуването на апартаменти от политици на преференциални цени, както и отклоняването на държавни средства за собствена изгода. Това е проблем, засягащ държавната сигурност.

Обхватът на този скандал надхвърля далеч обикновените имотни сделки, и рефлектира пряко върху доверието в политическата класа и институциите. Той уронва държавността. Той уронва и нашия имидж навън и вече се шири и по световните медии. И ако някой трябва да отговаря, това са най-вече управляващите днес. Да отговарят на въпроси как са придобити средствата за закупуване на луксозни жилища, за елитно образование на деца, по какъв начин са купувани. И аз мисля, че това са твърде наивни призиви, че виждате ли, това била някаква политическа атака в навечерието на изборите, че вече трябва да спрем, защото всичко е приключило, някакви измислени морални стандарти и оставки. С това приключваме и виждате ли, това бил някакъв битовизъм и ние трябва да го забравим, да говорим за Европа. Напротив, ако искаме най-сетне да бъдем нормална европейска държава, трябва „апартаментгейт“ да има последствия. Защото аз не искам да истеризирам проблема, но този „апартаментгейт“ носи в себе си мощен заряд на негодувание и на непримиримост на хората, най-сетне това може да катализира дълго заприщвани процеси. Това е за мен вододел и оттук нататък зависи накъде ще тръгнем – дали ще останем общество, тънещо в политически разгул, корупция, бедност и безпътица, на фона на останалите европейски държави, или ще поемем по пътя на правовата държава, проспериращото общество, нов стил на управление и нов политически морал, където полиците ще разчитат и ще живеят само от заплата.

Затова „апартаментгейт“ е исторически шанс. Най-сетне имаме реакция и то реална, на медийни публикации, на обществен натиск, и трябва да се продължи нататък. Не само да се изкарат всички тези несъответствия на политиците, доходи, разходи, придобиване, но идва следващ етап според мен – сметките навън, в офшорни компании, и това е голямото предизвикателство според мен към всички т.нар. оторизирани органи. Защото медийните публикации ги изпревариха по отношение на имотните далавери. Ако сега ги изпреварят по отношение на сметките и на имотите навън, какво правим с тези органи? Аз съм убеден, както и мнозинството български граждани, че ние имаме от какво да се притесняваме. Не само сметки и офшорни транзакции, но и големият проблем – имоти у нас и зад граница, фирми у нас и зад граница, на името на подставени лица. Ето всичко това трябва да се разкрие и да се разследва„, заяви Румен Радев.

Той коментира и обвиненията, че самият той е закупил евтино жилище на специална цена:

Искам да е абсолютно ясно, че аз не колекционирам и не заменям апартаменти. Имам само едно жилище и то е придобито, много преди да вляза в политиката. Не е в „Гео Милев“, а е в „Редута“. И мога да докажа всеки един лев. Но аз мисля, че това са отчаяни опити на властта да приравни имотните проблеми на управляващите с жилищата на всички българи, да изкара, че всички са маскари и по този начин да размие собствените си безобразия. Да, придобил съм жилище от фонда на Министерство на отбраната в Пловдив и то чак като полковник, командир на авиобаза, на цени определени от държавата и еднакви за целия вход – от старшината до полковника. Сега ще търсим сметка на Министерство на отбраната защо е имало жилищна политика и от хилядите военнослужещи, които са закупували на тази определена от държавата цена? Няма нищо общо между социалната политика на Министерство на отбраната и забогатяването от власт„, категоричен е държавният ни глава Румен Радев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

  1. Взел е апартамент като полковник, защото дотогава е живял в гарадок безплатно за всичко – ток, вода, обзавеждане, плюс храна, дрехи и по четири заплати допълнително- Лъже като дърта циганка.

  2. Най-добре е да сравните Бойко с неговите палати и Радев.Това е заяждане .Радев е прав за евтини апартаменти и офшорки във България и навън.

  3. ЗАЩО Е „НЕУДОБЕН“ ПРЕЗИДЕНТА НА УПРАВЛЯВАЩАТА В МОМЕНТА ВЛАСТ – ЗАЩОТО КАЗВА ИСТИНАТА В ОЧИТЕ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme