Преди 20 години НАТО започна да бомбардира нашите съседи, сред убитите имаше много деца

bombardirovka Ugoslavia Belgrad 1999

Днес (24 март) се навършват 20 години от началото на бомбардировките на НАТО срещу Белград и големите градове в бивша Югославия. Освен военни обекти – на “въздушни удари” са подложени и много граждански – жилищни сгради, болници, пазари, сградата на държавната телевизия в Белград и дори китайсското посолство…

В Сърбия и днес си спомнят за хилядите убити и безследно изчезнали. Десетки пъти повече са осакатените. Загиват военни, полицаи, но най-вече цивилни граждани… И най-страшното – сред жертвите на бомбардировките са най-малко 78 деца.

Официалната причина за въздушните удари е югославската операция “Подкова” срещу проалбанските въоръжени групировки в Косово. Военното разузнаване на НАТО обаче твърди, че се цели етническо прочистване на тази сръбска провинция, което водело до много жертви.

Бомбардировките продължават до 9 юни 1999 година.

Общо 1150 бойни самолета на НАТО извършват 26 289 полета, изстреляни са около 1300 крилати ракети, хвърлени са 2900 бомби, извършени са 2300 въздушни удара по 995 обекта на територията на бившата СР Югославия.

Правителството на Иван Костов дава “въздушен коридор” на самолетите на НАТО, за да бомбардират Сърбия и другите части на Югославия. По това време България не е член на НАТО.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme