Елена Йончева отправи силен призив по отношение на втория човек в ГЕРБ

Cvetanov Ioncheva

Настояваме не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане от българската политика“.

Това заяви говорителят на парламентарната група на “БСП за България” и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева. Тя коментира скандала със скъпите апартаменти на “тънки” цени за високопоставени политици от ГЕРБ.

Той тръгна от покупката на Цветанов на имот от 320 кв. м, включващ апартамент, двоен гараж, частен асансьор. Апартаментът се намира в луксозна сграда, която се намира в скъпия софийски жилищен комплекс “Изток”. Там пазарните цени започват от 2000 евро за квадратен метър, а Цветанов е “придобил” жилището за по 627 евро на кв. метър.

За да се сдобие с апартамента в лускозната сграда, Цветанов е разменил със строителната фирма “Артекс” две от старите си жилища на улица “Елемаг” в квартал “Изток”. Той прехвърля на фирмата 190 кв. м. жилищна площ и две паркоместа. Освен това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева.

Замяната е извършена на стойността на данъчната оценка на новия имот, която е 386 654 лева (в тази сума влизат двата стари апартамента с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева). Изчисленията показват, че по документи новият имот е с цена 1227 лева на кв. м.

Експерт от неправителствената организация “Антикорупционен фонд” се е свързал с отдел „Продажби“ на “Артекс”, за да попита за имоти на цени от около 600 евро на квадрат. Въпросът му е предизвикал откровено недоумение сред продавачите от фирмата, информира “Свободна Европа”. По тяхна информация цените на апартаменти от високите етажи на луксозната сграда “Летера” през миналата година са достигали 2640 евро на кв. м., с включен ДДС.

Ако това са цените на “Артекс” , това означава, че апартаментът на Цветанов би трябвало да струва минумум 831 600 евро (или 1 626 468 лева). Но тъй като имотът на бившия вътрешен министър е излязъл под скромните 400 000 лева, това означава разлика от цели 1 200 000 лева.

Оказа се, че с апартаменти са се сдобили и  други политици от ГЕРБ – председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, правосъдният министър Цецка Цачева, както и кумицата на Цветанов – Ваня Колева, която беше зам.-министър на спорта. Последните две подадоха оставки.

Cvetanov apartament luksozen sgrada skandal

В разгара на скандала Цветанов замина за САЩ.

Проблемът не е само в това, че жилищата са купени на цени няколко пъти по-ниски от пазарните” – заяви Елена Йончева.

Проблемът е в това как се прокарват лобистки закони. Преди няколко дни Българската стопанска камара излезе с информация, че 42% от приетите закони минават през „задния вход“, т.е. обслужват частни интереси и фирми“, каза журналистът и народен представител Йончева.

Тя заяви още, че управляващите са гласували лобистко изменение в закон през януари 2017 година. По този начин фирмата, която е построила на блока на Цветанов и му е продала апартамента – “Артекс” е получила възможност да строи не по новия устройствен план, а по стария. Разликата е в допустимата височина на сградата.

Йончева се възмути от факта, че премиерът Борисов се интересува повече от източника на разследването (на “Свободна Европа” и Антикорупционния фонд – бел. ред.), а не от “корупцията, в която е затънала партията му“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme