Наша медия: През 2017 година парламентарната група на Цветанов променя закон в полза на строителната фирма на апартамента му

Borisov Cvetanov

Какво може да накара строителна фирма да продава луксозни ВИП имоти на представители на управляващата партия на занижени цени? Този въпрос си задават мнозина от вторник насам, след като стана ясно, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил с жилище със собствен асансьор на цена, която е занижена четири пъти.

Отговорът може да се крие в неособено далечната 2017 година, когато в края на месец януари Народното събрание гласува поправки в Закона устройство на територията (ЗУТ), коментира “Свободна Европа”.

Благодарение на тези поправки, фирма “Артекс” успява да започне строежа на знаковия си проект – 34-етажен небостъргач в столичния квартал “Лозенец”.

Поправките – в полза на “Артекст”, са внесени от депутати от групата на ГЕРБ, чийто председател е Цветанов. Те са подкрепени с гласуване в зала лично от него. По това време председател на парламента е Цецка Цачева.

Строителната фирма „Артекс“ е същата, от която представители на ГЕРБ, сред които Цветан Цветанов и Цецка Цачева, са “придобили” огромни апартаменти в скъп квартал на София, но на “тънки” цени.

Как един век става златен

Към онзи момент (2017 година) проектът за 34-етажна сграда е получил разрешително за строеж, но са изминали цели десет години, а изграждането на “небостъргача” все още не е започнало. Строителното разрешително влиза в сила месеци преди да бъде приет подробният устройствен план (ПУП) за района.

Става дума за “небостъргача” срещу хотел “Маринела”, който “Артекс” наричат “Златен век”.

Строителното разрешително е издадено на Румен Марков и Жанета Младенова. Тогава имотът е собственост на фирма “Кристела”. Тя се управлява от притежателя на фирма “Артекс” Пламен Мирянов. Бъдещият “небостъргач” вече е включен в портфолиото на “Артекс” и се рекламира като сграда “Златен век”.

В момента, когато „Артекс“ започват строителството – според Закона за устройство на територията (ЗУТ), строителните разрешителни важат за 5 години, но се презаверяват за още толкова, ако строежът реално започне.

Така през 2012 година разрешението за строеж е презаверено от Петър Диков в качеството му на главен архитект на София за срок от още 5 години. Неговият акт е на базата на протокол за откриване на строителна площадка от януари 2010 година. По закон това е последното възможно удължаване на срока. Отново по закон строителните дейности в края на 2017 г. трябва да приключат и грубият строеж на сградата да бъде приключен, т.е. тя да е взела Акт 14.

През 2017 година нямаше нищо, имаше пущинак и табела, че “Артекс” строи. Самите строителни работи започнаха много по-късно“, разказва пред “Свободна Европа” юристът Никола Вапцаров, който е член на Инициативния комитет “Лозенец”. Неговите представители протестират срещу изграждането на “небостъргача”.

Именно по тази причина (липсата на строителни дейности) през 2017 година “Артекс” няма как да завърши сградата си.

Така се стига до 21 януари 2017 година, когато Народното събрание приема поправка на Закона за устройтсво на територията, според която строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не пет, както е до онзи момент.

Текстовете влизат в сила през февруари същата година – т. е. 7 години след формалното откриване на строителната площадка на “Златен век” на “Артекс” и 10 години след издаването на разрешението за строеж.

Цветанов – „за“

За въпросния текст (чл. 153 от ЗУТ) в обедните часове на 25 януари гласуват гласуват 76 народни представители. Парламентарна справка сочи, че 61 души са от ГЕРБ, двама от БСП, шестима от Реформаторския блок, трима от АБВ и четирима души от БДЦНС.

Сред гласувалите за текста е и председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, който година и половина по-късно се възползва от ВИП строителството на „Артекс“.

Какво следва

Преди влизането в сила на тази законова поправка – на 14 декември 2016 година, собственикът на „Златен век” е поискал презаверяване на разрешението за строеж и е платил нужните за това 260 000 лв.

В подкрепа на искането си на 25 януари 2017-а е приложил становище на регионалния министър от 20 януари (тогава на поста е Лиляна Павлова), в което се казва, че няма пречка за презаверяване на разрешителното.

В началото на февруари обаче (веднага след поправките, гласувани от ГЕРБ) собственикът на имота иска тази процедура да бъде прекратена, тъй като ще изчака влизането в сила на новите промени в ЗУТ и настоява 260 000 лева, които е платил за  презаверяване на строителното разрешително, да му бъдат върнати.

След влизането в сила на законовите поправки, той е задействал процедурата по новия текст за 10 години удължаване. Така си е “спестил” 260 000 лева, с любезното съдействие на Цветан Цветанов и оглавяваната от него ПГ на ГЕРБ.

svobodnaevropa.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme