Защо апартаментите, които Цветанов заменил за нов, са препродадени веднага на бивш негов подчинен?

cvetanov

Двата апартамента, които заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е заменил за много по-голямо и по-луксозно жилище, са били собственост на строителната фирма “Артекс” само pd няколко часа. Веднага след това въпросните имоти са били продадени на бившия подчинен на Цветанов – Симеон Велков.

Това съобщи “Свободна Европа” в продължение на темата за “придобивката” на Цветанов – луксозен апартамент с площ от 240 кв. м., който заема цял етаж в една от най-луксозните сгради в София. Към апартамента има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и преддверие с “ВИП асансьор”, чиято шахта – според нотариалния акт, също е собственост на Цветанови.

За да придобие жилището от фирмата “Артекст”, Цветанов й прехвърлил два от апартаментите си. Изненадващо обаче от “Артекст” веднага ги продават на неговия подчинен Симеон Велков. Той е бил IT специалист в предизборния щаб на ГЕРБ, който се оглавява от Цветанов.

Симеон Велков и съпругата му Ива придобили заедно двата имота на същата дата – 12 юни, когато Цветанов ги разменил с “Артекс”. За тях семейство Велкови платили 470 000 лева. Срещу сумата те получили 190 квадрата жилищна площ и две паркоместа.

От документите за продажбата излиза, че Симеон Велков и съпругата му са придобили имоти, които са с около 100 000 лева по-скъпи от новия апартамент на Цветанови.

За да придобие недвижимото имущество, Цветанов “приписва” на “Артекс” дви жилища и доплаща 100 000 лева. Сделката е изповядана за 386 654 лева (в тази сума влизат двата стари апартамента с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева). Изчисленията показват, че по документи новият имот е с цена 1227 лева на кв. м.

Тъй като цените на новото строителство в столицата се изчисляват в евро, това на практика озачава, че като за Цветанов – цената на кв. м. е излязла около 630 евро.

Данъчната оценка съществено се различава от пазарната цена на подобни имоти, констатират експертите на гражданската организация “Антикорупционен фонд”, с които “Свободна Европа” работи заедно за установяване на фактите.

В подкрепа на този извод са и медийни твърдения на директора на “Артекс” Весела Мирянова, която заявява, че имотите им се продават на цени, достигащи до 3000 евро за кв. м. Което означава, че цената, която семейството на заместник-председателя на ГЕРБ е постигнало е с 2400 евро по-малко от обичайните.

Самият Цветанов заяви пред журналисти, че при сделката били спазени принципите на правото и “всичко е толкова прозрачно“.

От обясненията му се разбира, че е платил за допълнителната площ по 2564 лв. на кв. м., докато в публикацията на “Свободна Европа” се изразяваше съмнение, че платената цена е занижена.
От “Свободна Европа” изчисляват, че цената на кв.м. от новия апартамент му е излязла по около 1127 лева (приблизително 630 евро), като цитират данъчната оценка, по която е извършена замяната на имота (386 654 лева) и че общата площ на придобитото имущество е около 315 кв.м. (заедно с двоен гараж, предверие, асансьорна шахта). Цветанов изчислява цената на кв.м. само на базата на доплатените 100 000 лева за 39 кв.м. (той е заменил две жилища с площ 190 кв. м. и две паркоместа).

Зам.-председателят на ГЕРБ каза още, че замяната на жилища е в същия район, а доплащането е направил с комбинация от кредит и спестявания.

Сделката е извършена през 2018 година и Цветанов трябва да я впише в имотната си декларация.

Цветанов: Имаме само два апартамента

След като обясни кои имоти как са прехвърляни в семейството през годините, (неговите родители към него, той към брат си, родители на жена му към нея, друг имот към дъщеря им) той аяви, че в момента със съпругата му имат два апартамента.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

 

 

 

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme